Direct naar artikelinhoud
NieuwsJustitie

Moeder van 13-jarig slachtoffer van Nicolas Caeyers in open brief: ‘Mijn zoon wordt nu tweede maal onrecht aangedaan’

Acteur en influencer Nicolas Caeyers.Beeld Photo News

Dat acteur en influencer Nicolas Caeyers (31) niet naar de gevangenis moet voor het misbruiken van drie jongens tussen de 13 en 15 jaar is onbegrijpelijk voor de moeder van het toen 13-jarige slachtoffer. ‘Vol walging vernam ik deze uitspraak’, schrijft ze in een open brief. Gisteren is Caeyers veroordeeld tot een jaar cel met uitstel.

Nicolas Caeyers had als 22-jarige tot tweemaal toe seks met een 13-jarige. Een ander toen 15-jarig slachtoffer werd verkracht in een hotelkamer en in zijn ouderlijke huis. In december meldde nog een derde minderjarig slachtoffer zich bij het parket. Omdat de slachtoffers minderjarig waren op het moment van de feiten, kunnen zij geen toestemming geven en is er sowieso sprake van verkrachting. Caeyers werd voor deze feiten tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. “Vol walging vernam ik de uitspraak van de Leuvense rechtbank”, schrijft de moeder, die bewust anoniem blijft, in een open brief op de website Leuven Actueel. “Eén jaar met uitstel krijgt dit stuk uitschot.”

‘Twee keer onrecht’

“Ik ben geen rechter, geen advocaat, geen openbare aanklager. Ik ben de mama van een van de slachtoffers van Nicolas Caeyers. Een zogenaamde BV die mijn 13-jarige zoon heeft verkracht. Mijn moedige zoon die dit al die jaren voor zich heeft gehouden. Mijn moedige zoon die twee jaar geleden beslist heeft om toch stappen te ondernemen omdat deze figuur almaar meer bekendheid kreeg en zich door zijn job liet omringen met kinderen.”

Caeyers heeft de feiten bekend, maar “vreemd genoeg werd aan mijn zoon al voor de rechtszaak gezegd dat hij vermoedelijk geen celstraf zal krijgen”, schrijft de moeder. “Vol walging vernam ik vandaag de uitspraak van de Leuvense rechtbank. 1 jaar met uitstel krijgt dit stuk uitschot. Deze dader heeft zijn bekendheid misbruikt en heeft meerdere minderjarigen misleid en verkracht.”

Lees ook

‘Wel een sletje he, gij’: deze seksueel expliciete berichten brachten Nicolas Caeyers in de problemen

De gedachte. Is de straf voor deze kinderverkrachter gepast? Ik ben, met alle mogelijke nuances, geneigd te denken van niet

“1 jaar met uitstel is de straf van Nicolas Caeyers. Wie kan dit uitleggen?”, vraagt de vrouw zich af. “Wanneer werd verkrachting van minderjarigen in ons land een akkefietje? Mijn inmiddels volwassen zoon wordt nu dus voor een tweede maal onrecht aangedaan. De eerste keer door een pedofiele verkrachter. De tweede keer door de Belgische rechtsstaat.”

“Hoe moeten ouders dit uitleggen aan hun minderjarige kinderen die fan waren van deze figuur? Moet je dan als ouder zeggen dat die mijnheer ‘foute dingen’ gedaan heeft maar dat dit best wel oké is in onze maatschappij?”

“Ik vraag me als mama af hoe, waar en wanneer de rechter deze strafmaat bepaald heeft. Heeft die rechter zelf kinderen? Welke normen en waarden worden in België gehanteerd? Een rechter die de feiten kent, de wet kent, het strafwetboek kent en die dit alles dus op deze manier interpreteert.”

“Ik heb geen begrip voor deze uitspraak noch voor de zogenaamde ‘verzachtende omstandigheden’. Ik zie alleen maar ‘verzwarende omstandigheden’. Ik voel alleen maar onmacht, boosheid en verdriet.”

Argumentatie van de rechtbank

De rechtbank van Leuven veroordeelde Nicolas Caeyers tot een gevangenisstraf van één jaar, met probatie-uitstel gedurende een periode van vijf jaar. Hij kreeg onder meer een contactverbod met de burgerlijke partijen opgelegd en de verplichting om verder psychosociale begeleiding te volgen. Caeyers werd ook gedurende vijf jaar ontzet uit het recht om activiteiten uit te oefenen die hem in een vertrouwens- of gezagsrelatie tegenover minderjarigen plaatsen. Aan twee slachtoffers moet hij elk 7.500 euro schadevergoeding betalen.

Bij het bepalen van de strafmaat hield de rechtbank enerzijds rekening met de ernst van de feiten, waarbij de acteur zijn eigen behoeftebevrediging centraal stelde, en niet stilstond bij de impact van de feiten op de verdere seksualiteitsontwikkeling en de psychische integriteit van de jonge slachtoffers. Ook werd rekening gehouden met het gegeven dat Caeyers zijn naambekendheid gebruikte om de nieuwsgierigheid en interesse van de jonge slachtoffers op te wekken. Wel werd rekening gehouden met het belangrijke tijdsverloop sinds de feiten, het initiatief dat de beklaagde zelf nam om zich psychiatrisch te laten begeleiden vanaf 2018 en met de gunstige risicotaxatie door de gerechtsdeskundige-psycholoog.