Kim Van Oncen in "Ik vraag het aan"
Thomas Geuens

Kim Van Oncen kreeg rol in "Dertigers" vlak na verlies van dochter Pippa: "Uit iets heel negatiefs is prachtverhaal gekomen"

Actrice Kim Van Oncen verloor haar dochter Pippa tijdens haar zwangerschap vlak voor ze auditie deed voor de succesvolle reeks "Dertigers". Dat vertelt ze in het VRT 1-programma "Ik vraag het aan". Net door haar nonchalante houding die hieruit voortvloeide, kreeg ze de rol van Saartje te pakken. Het bleek een ministart die haar hielp bij de verwerking.

Het onderwerp "zwangerschapsverlies" werd aangekaart door Laura en Robin uit het publiek. Ze raakten drie jaar geleden zwanger van een tweeling, maar halverwege de zwangerschap verloren ze hun twee zoontjes door een infectie.

Ze werden dus ouders van sterrenkindjes. "Het is een gevoel dat we nooit gaan verliezen", zegt Laura die het lied "Vlinders in haar buik" aanvraagt, een lied van nota bene Niels Destadsbader zelf. Die laatste schreef het lied nadat hij van dichtbij had meegemaakt hoe zijn broer en schoonzus met zwangerschapsverlies geconfronteerd werden.

BEKIJK - Laura: "We waren zwanger van een tweeling, maar het is helemaal foutgelopen"

Videospeler inladen...

Kim Van Oncen bedankte Laura en Robin vervolgens "om het taboe te doorbreken". Zij en Sven De Leijer zijn net te gast in "Ik vraag het aan" en herkennen zich (helaas) in het verhaal. De Leijer verloor ruim twee jaar geleden zijn zoon Bob na een zwangerschap van acht maanden. Van Oncen verloor haar dochter Pippa in 2016.

BEKIJK - Kim Van Oncen: "Zulke nummers betekenen zoveel"

Videospeler inladen...

"Zulke nummers betekenen zoveel", reageert Van Oncen na het optreden van Destadsbader. "Het doet pijn, het raakt. Maar het is ook wel mooi dat mensen het mee kunnen begrijpen. Het is zĆ³ belangrijk om te zeggen dat het er is en is geweest. Dank jullie wel." De actrice vraagt zelf "What a beautiful day" van de Levellers aan, niet toevallig de themasong van de reeks "Dertigers", waarin ze de rol van Saartje vertolkte.

De cast van "Dertigers" met links Kim Van Oncen als Saartje.
Ā© VRT - Maarten De Bouw

"Twee of drie weken voor ik auditie deed voor "Dertigers" ben ik Pippa verloren. Toen ik werd opgebeld zat ik in een levensfase dat werkelijk niets me boeide. Ik trok nonchalant naar de casting in joggingbroek", herinnert Van Oncen zich goed. Het boeide haar allemaal niet of ze de rol kreeg of niet. "Maar blijkbaar had de regisseur voor de rol van Saartje iemand nonchalant in zijn gedachten."

Dankzij die ervaring kan Van Oncen een negatief verhaal toch koppelen aan een positieve uitkomst. "Deels door iets heel negatiefs is er uiteindelijk iets superpositiefs uitgekomen. Die ministart is eigenlijk een prachtig verhaal van jaren geworden. Op veel vlakken was het een verwerking: ik heb mensen/collega's leren kennen die vrienden zijn geworden. We zijn samen geheeld. We hadden een doel." En tot haar verbazing zat een deel van haar mede-acteurs ook in het publiek van "Ik vraag het aan".

BEKIJK - Kim Van Oncen krijgt voor het eerst haar castingvideo terug te zien, een casting waar ze nonchalant naartoe trok

Videospeler inladen...

Meest gelezen