Vreugde bij de Parijse doelpuntenmakers Barcola en Mbappé.© AFP

Parijse klasse haalt het van brutaal Sociedad: Mbappé loodst PSG naar prima uitgangspositie

De Jupiler Pro League heeft Cercle Brugge, de Champions League heeft Real Sociedad. De Spaanse nummer zeven deed PSG zweten in de heenmatch van de Champions League, maar finaal haalde de klasse van Mbappé en co. het toch.

Wim Conings

‘Een haalbare kaart’, kondigden we Real Sociedad in de krant nog aan voor PSG. Hadden wij het even mis. De nummer zeven van La Liga had de groepsfase van de Champions League afgesloten met amper twee tegengoals, het minste van allemaal. In Parijs gingen ze soms met vijf of zes man doorjagen rond de zestienmeter van PSG. Dat probeerde er nogal flegmatiek onderuit te voetballen, maar als er geen Spaans been in de weg stak, dan wel een arm die een trekfout maakte.

De Parijse aristocratie moest eens even slikken bij zoveel brutaliteit. PSG moest achteruit en begon paniekerig ballen weg te keilen. En toen bleek dat Sociedad zelf iemand in galakledij had meegenomen. Takefusa Kubo, 22-jarige Japanner van 1m73 die voortdurend naar zijn linker wil, en daar dankzij zijn kleine trippelpassjes ook vaak in slaagt. Telkens PSG-rechtsback Lucas Beraldo dacht de bal te kunnen wegduwen, gaf Kubo er met zijn snelle beentjes nog een klein tikje tegen. De eerste keer dat hij de Braziliaan voorbijging, besloot hij in het zijnet. De tweede keer gaf hij hem voor op spits André Silva, die nipt naast kopte. De derde keer kon Danilo maar nipt redding brengen voor de aanstormende Spanjaarden.

De beste voetballer van de avond speelde minstens een halve match lang in wit en blauw. Op slag van rust trok hij PSG weer naar zich toe, om daarna handig van onder de druk uit te voetballen. Zijn kapitein Mikel Merino zag de ruimte centraal en kon aanleggen. Gianluigi Donnarumma zag zijn knal uiteenspatten op de deklat. Kylian Mbappé, slechts één keer in stelling gebracht, schudde voor het oog van de camera’s ostentatief het hoofd.

Mbappé breekt toch de ban

Met klasse alleen kom je er niet, wilden we al boven dit artikel zetten, maar toch zou de Fransman zijn team erdoor sleuren. Toen Sociedad op een hoekschop eventjes met een mannetje minder stond wegens verzorging voor Traore, botste de bal via de rug van Marquinhos in de loop van Mbappé. De topschutter van PSG reageerde razendsnel en joeg zijn 31ste goal van het seizoen hoog in het dak van het doel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij Sociedad waren ze het noorden kwijt. Ei zo na strafte Mbappé gevaarlijk balverlies op het middenveld af – deze keer schoot de lat de Spanjaarden te hulp. Het was slechts uitstel van executie. De hoge pressing van Sociedad nam af, de veer was gebroken. En zonder die agressiviteit lieten de Basken een boulevard in hun rug. Het nieuwe Franse talent Bradley Barcola (21) passeerde mandekker Traore, leek de bal te ver voor zich uit te duwen maar tipte de bal nog door de benen van doelman Álex Remiro binnen. Kubo – na rust overschaduwd door de star quality van de mannen in blauw en rood – legde nog een prima kans op de voet van Pacheco, maar die knalde van dichtbij over.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zo trekt PSG op dinsdag 5 maart toch met een prima uitgangspositie naar Spanje. Maar helemaal gerust moet PSG toch nog niet zijn. In het lawaaierige Estadio Anoeta kan het naar verluidt nog flink stormen.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer