AP Images

Israëlische premier Netanyahu breekt overleg in Caïro af en herhaalt aanvalsplan

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ziet niets meer in onderhandelingen met Hamas over de vrijlating van Israëlische gijzelaars, melden Israëlische media. De delegatie die in Caïro aanwezig was bij overleg van afgezanten van Egypte, Qatar en de Verenigde Staten over de gijzelaars en over een bestand in de Gazastrook, heeft de Egyptische hoofdstad verlaten en keert niet terug, volgens de Jerusalem Post.

In Israël is volgens plaatselijke media beroering ontstaan over Netanyahu's opstelling, omdat hij dit naar verluidt zonder overleg met de bij de oorlogsleiding betrokken ministers en functionarissen heeft gedaan.

Zo zouden ministers van het "oorlogskabinet" zoals Benny Gantz en Gadi Eisenkot woedend zijn, omdat ze zich, niet voor het eerst, door Netanyahu genegeerd voelen, meldt The Times of Israel.

Doodvonnis over gijzelaars

Volgens Netanyahu houdt Hamas vast aan krankzinnige eisen en is daar niets mee te bereiken. De beweging moet zich volgens hem eerst anders opstellen. Hij zou ook een voorstel voor een deal met Hamas van tafel hebben geveegd die de Israëlische geheime diensten en strijdkrachten hem hadden voorgelegd.

Actiegroepen voor de terugkeer van gijzelaars en familie van de slachtoffers beschuldigen Netanyahu ervan een doodvonnis over de gijzelaars te hebben uitgesproken.

Netanyahu herhaalde vandaag dat hij de grensstad Rafah, waar circa 1,5 miljoen Palestijnen bijeengedreven zijn door de aanvallen en bombardementen elders in de Gazastrook, "krachtig" gaat aanvallen, maar eerst zullen de burgers er weg moeten.

Meest gelezen