Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Schietpartij tijdens overwinningsfeest voor Super Bowl in Kansas City: dode en minstens 21 gewonden, drie verdachten opgepakt

Een van de gewonden wordt naar een ziekenwagen gebracht.Beeld AP

Tijdens een overwinningsfeest voor de winnaars van de Super Bowl in Kansas City in de Amerikaanse staat Missouri zijn bij een schietpartij een dode en meer dan twintig gewonnen gevallen. Drie verdachten zijn aangehouden, over een motief is nog niets bekend. VS-president Joe Biden vraagt het Congres opnieuw om strengere wapenregels om de ‘onzinnige epidemie van wapengeweld’ een halt toe te roepen.

De schietpartij vond plaats bij een historisch stationsgebouw in Kansas City, niet ver van de plek waar in de stad net een overwinningsparade was gehouden ter gelegenheid van het sportevenement Super Bowl, de beslissende tweekamp in de hoogste afdeling van het American football. Afgelopen zondag wonnen de Kansas City Chiefs voor het tweede jaar op rij de Super Bowl.

Bij de schietpartij viel volgens hoofdcommissaris van de politie van Kansas City Stacey Graves één dode. Daarnaast spreekt brandweerchef Ross Grundyson van minstens 21 mensen met schotwonden, onder wie ook kinderen. Acht gewonden verkeerden na de schietpartij in kritieke toestand en zijn binnen de tien minuten naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Zeven anderen liepen “levensgevaarlijke verwondingen op” en zes anderen hadden slechts lichte verwondingen.

Later op de avond lieten meerdere ziekenhuizen aan CNN weten zeker 29 mensen behandeld te hebben die gewond waren geraakt bij de schietpartij, onder wie 19 met schotwonden.

Schietpartij tijdens overwinningsfeest voor Super Bowl in Kansas City: dode en minstens 21 gewonden, drie verdachten opgepakt
Beeld AFP

Het Children’s Mercy Kansas City Hospital, een kinderziekenhuis, behandelde in totaal twaalf patiënten als gevolg van de schietpartij, bericht ABC News. Onder hen waren elf kinderen tussen de 6 en 15 jaar oud. Negen van de patiënten hadden een schotwond en drie werden behandeld voor “incidentele verwondingen”, volgens een van de directeuren van het ziekenhuis. De verwachting is dat iedereen volledig zal herstellen.

De politie heeft nog geen zekerheid over “het totale aantal slachtoffers” en benadrukt dat het om een lopend onderzoek gaat.

Drie verdachten opgepakt

Onmiddellijk na het incident pakte de politie al twee gewapende verdachten op, nadien is een derde verdachte opgepakt, aldus politiechef Graves tijdens een tweede persconferentie over de schietpartij. Over de toedracht van de schietpartij is nog niets bekend. De politie heeft naar eigen zeggen ook “vuurwapens teruggevonden”, maar geeft daarover voorlopig geen verdere details.

Over de identiteit van de vermoedelijke daders en slachtoffers is nog geen officiële informatie vrijgegeven. Een lokale radiozender in Kansas City, KKFI radio 90.1 FM, laat wel weten dat een van hun dj’s is doodgeschoten bij de schietpartij.

Op X noemen de Kansas City Chiefs de schietpartij een “zinloze daad van geweld”: “Onze harten gaan uit naar de slachtoffers, hun families en heel Kansas City”, klinkt het. Sommige individuele spelers deelden ook steunbetuigingen op sociale media. Ook de National Football League (NFL) laat weten in gedachten “bij de slachtoffers en iedereen die getroffen is” te zijn.

Biden: ‘Tijd om op te treden’

President Joe Biden vraagt het Congres opnieuw om strengere wapenregels. In een door het Witte Huis verspreide mededeling heeft hij het over “een onzinnige epidemie van wapengeweld”. “Het is tijd om te handelen”, luidt het. “Ik vraag het land om mij te steunen. Laat jullie stem horen in het Congres zodat we aanvalsgeweren kunnen verbieden, magazijnen met een hoge capaciteit kunnen beperken, achtergrondcontroles kunnen versterken en vuurwapens uit de handen kunnen houden van degenen die ze niet zouden mogen bezitten of gebruiken.”

De schietpartij in Kansas City is de 47ste massaschietpartij van dit jaar in de VS. Dat meldt The Gun Violence Archive, een Amerikaanse ngo die wapengeweld documenteert. Dat komt neer op gemiddeld ruim één massaschietpartij per dag.

Biden: ‘Tijd om op te treden’
Beeld AFP
Biden: ‘Tijd om op te treden’
Beeld USA TODAY Sports via Reuters Con
Biden: ‘Tijd om op te treden’
Beeld Getty Images via AFP