Tim Mielants bij de uitreiking van de Magritte du Cinema.

"Small things like these" van Tim Mielants, met Cillian Murphy, opent vanavond Filmfestival van Berlijn

De film "Small things like these", geregisseerd door de Belgische regisseur Tim Mielants, opent vanavond de 74e editie van de Berlinale, het Filmfestival van Berlijn. Het is uitzonderlijk dat een Belgische film het prestigieuze festival mag openen. De film met de Ierse acteur Cillian Murphy in de hoofdrol zit in de officiële competitie en maakt dus ook kans op de Gouden Beer. 

De Iers-Belgische productie "Small things like these" is een verfilming van de gelijknamige roman van de Ierse auteur Claire Keegan, die in het Nederlands verscheen als "Dit soort kleinigheden". 

Het verhaal speelt zich af tijdens de kerstdagen van 1985, in een stadje op het Ierse platteland. Een kolenarbeider stoot op een geheim dat hem dwingt zijn eigen verleden en de medeplichtige zwijgzaamheid van zijn stadje onder ogen te zien.

Het verhaal werpt een licht op de zogenaamde Magdalena-wasserijen, instellingen die gerund werden door de katholieke kerk en de Ierse staat waar tienduizenden zwangere meisjes werden uitgebuit. Ze moesten er slavenarbeid verrichten, onder de vaak hardhandige leiding van nonnen, en werden er mishandeld en vernederd.  

Hoofdrol is voor Cillian Murphy

De hoofdrol wordt vertolkt door Cillian Murphy, met wie Mielants al samenwerkte voor het 3e seizoen van de serie "Peaky blinders". Murphy staat momenteel volop in the picture want hij maakt kans op een Oscar voor zijn vertolking van wetenschapper J. Robert Oppenheimer in "Oppenheimer". Ook Emily Watson, onder meer bekend van "Breaking the waves", speelt mee in de film. 

Het was trouwens Murphy die graag opnieuw wilde samenwerken met Mielants. Hij deed ook het voorstel om de roman van Keegan te verfilmen. 

Cillian Murphy
AFP or licensors

Mielants is momenteel alomtegenwoordig

 Ook Mielants lijkt momenteel alomtegenwoordig. Zijn verfilming van "Wil" van Jeroen Olyslaegers werd twee weken geleden nog bekroond met 7 Ensors. De film lokte - sinds de release eind september - al meer dan 240.000 Belgen naar de zalen en is sinds kort ook te zien op Netflix. "Small things like these" is zijn eerste Engelstalige langspeelfilm. 

Mielants regisseerde in Vlaanderen eerder al reeksen als "Code 37", "Zingaburia" en "Cordon". Met zijn speelfilmdebuut "De Patrick" won hij 7 Ensors.  Hij regisseerde het 3e seizoen van "Peaky blinders". Als hoofdregisseur van de BBC-politiereeks "The responder", met Martin Freeman in de hoofdrol, ontving hij nominaties voor de BAFTA's en de Emmy Awards.

""Small things like these" is een film geworden die me nauw aan het hart ligt", zei Mielants toen het nieuws bekend raakte dat de film de Berlinale mocht openen. "Dat ik dit heb kunnen maken samen met de winnaar van de Golden Globes in de hoofdrol, en dat het bovendien de openingsfilm van het Filmfestival van Berlijn wordt, is onwezenlijk." De film zal bij ons waarschijnlijk pas ten vroegste tegen de kerstperiode in de zalen komen.

Murphy en Mielants blijven samenwerken

Deze film is trouwens niet de laatste samenwerking van Mielants en Murphy. "In mei gaan we al een volgende film samen draaien", verklapt Mielants vandaag in De Standaard. "Die zal zich afspelen in het zuidwesten van Engeland in de jaren 90. Meer mag ik er voorlopig niet over kwijt.”

In totaal maken 20 films kans op de Gouden Beer voor de beste film en 7 Zilveren Beren, onder meer voor beste regisseur, beste hoofdrol en beste bijrol. Naast "Small things like these" telt de competitie nog twee Belgische coproducties: "L'empire" ("The empire") van Bruno Dumont en "Langue étrangère" van Claire Burger.  De Berlinale loopt tot en met 25 februari. 

Meest gelezen