Videospeler inladen...

Boeren begonnen met blokkade van Gentse haven: "Actie van 24 uur, maar afhankelijk van wat onderhandelingen met Vlaamse regering opleveren"

Tientallen boze boeren zijn vanochtend vroeg vanuit verschillende plaatsen in Oost-en West-Vlaanderen naar de Gentse Kanaalzone gereden. Ze zijn van plan om er 24 uur lang het vracht- én scheepvaartverkeer tegen te houden. Vanmiddag is er opnieuw overleg tussen de landbouworganisaties en de Vlaamse regering.  

Nadat een veertigtal boeren gisteren een protestactie hielden in Brugge, richten landbouwers vandaag hun pijlen op de Gentse haven.

In WhatsApp-groepen is opgeroepen om vanochtend vanuit verschillende plaatsen in Oost- en West-Vlaanderen richting Gent te rijden om er de toegangswegen van de haven te blokkeren.

"Momenteel spreken we over een actie van 24 uur", zegt landbouwer Jonas Van Zele in "De ochtend" op Radio 1. "Maar het is afhankelijk van wat er straks beslist wordt in de onderhandelingen. Dan bekijken we wat we gaan doen." Later vandaag is er namelijk nieuw overleg met de Vlaamse regering.  

Het is nog niet duidelijk hoeveel gevolg de oproepen zullen krijgen, maar volgens de organisatoren worden 150 à 300 tractoren verwacht.  In Assenede, in het Meetjesland, verzamelden vanochtend vroeg een 50-tal trekkers om richting de Gentse Kanaalzone te rijden.  

BEKIJK - Tractoren verzamelen in Assenede:

Videospeler inladen...

Filterblokkades

Het plan is om post te vatten op twee drukke rotondes: aan de zogenoemde Cosmosrotonde bij staalbedrijf ArcelorMittal en de Turborotonde aan Euro-Silo. Op die plaatsen zouden filterblokkades worden gehouden. Intussen zijn de eerste boeren aangekomen op die eerste rotonde.

Bij de filterblokkades worden vrachtwagens tegenhouden, terwijl gewone auto's wel worden doorgelaten, zodat mensen wel naar hun werk zouden kunnen rijden. Dat is althans de bedoeling. 

Wie vandaag in de buurt van de Gentse haven moet zijn, raadpleegt sowieso best de website van het Vlaams verkeerscentrum.

Zelzatebrug

Er is ook een actie gepland aan de Zelzatebrug, over het kanaal Gent-Terneuzen. Het is de bedoeling om daar zowel het vracht- als het scheepvaartverkeer te blokkeren. 

"Aan de Zelzatebrug zou het gaan om filterblokkades waardoor uitwisseling tussen beide kanaaloevers mogelijk blijft, zij het mogelijk sterk vertraagd en met files tot gevolg", zei burgemeester Brent Meuleman (Vooruit) van Zelzate vooraf.

"Ik heb geëist dat er te allen tijde vlotte doorgang zal zijn voor hulp- en veiligheidsdiensten, want bij een bezette Cosmosrotonde en een versperde brug, moet alles omrijden via Sas van Gent."

Nieuw overleg

Het protest van de landbouwers begon eind vorige maand.  De afgelopen weken kwamen ze op straat om uiteenlopende redenen. Het Vlaamse stikstofakkoord, de prijszetting door de supermarkten, de Europese vrijhandelsakkoorden...

Om de problemen te bespreken, is er vanmiddag, om 14 uur opnieuw overleg tussen de Vlaamse regering en landbouworganisaties Groene Kring, Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat.

Begin deze week heeft de regering-Jambon al samengezeten met deze organisaties. Na urenlange onderhandelingen zijn ze toen uiteengegaan zonder akkoord. Minister president Jan Jambon (N-VA) sprak toen wel de hoop uit dat de onderhandelingen van donderdag - vandaag dus - finaal afgerond zouden kunnen worden.

Gisteren nog lekte een onderhandelingsnota die de Vlaamse regering maandag op tafel had gelegd.

In dat document stonden toegevingen die de regering in principe wil doen tegenover de landbouw, al is er over sommige onderdelen nog geen eensgezindheid tussen de verschillende regeringspartijen.

Meest gelezen