Luitenant-kolonel Tom Simoens legt uit hoe een Europese kernmacht er zou kunnen uitzien.
Volledig scherm
PREMIUM
Luitenant-kolonel Tom Simoens legt uit hoe een Europese kernmacht er zou kunnen uitzien. © Getty Images

Hoe zou Europa als kernmacht eruitzien? Expert maakt de inschatting

Nu Donald Trump mogelijk op weg is naar het Witte Huis, dreigt de Amerikaanse nucleaire paraplu weg te vallen voor Europa. Er gaan steeds meer stemmen op om van de Europese Unie een kernmogendheid te maken. Maar hoe dan? Wie mag het koffertje met de codes dragen? En wie krijgt de macht om op de knop te duwen? We stellen de vragen aan luitenant-kolonel Tom Simoens: “Gaan wij als België die knop aan een Griek of een Pool geven?”

33 reacties

  • Odette Versonnen

    2 maanden geleden
    Waar is ons landje van voor de euro gebleven.We gaan achteruit in plaats van vooruit.
  • Danny De Ruelle

    2 maanden geleden
    wat doe je nog met Nukes, zorg dat je nieuwe manieren van verdediging hebt, zet meer in op laserwapens hoe groter en effectiever je deze kan maken hoe meer kans je hebt om je bij een aanval te verdedigen, iedereen denkt die heeft teveel naar Startrek gezien maar daar ligt de toekomst
  • LIONEL DE WANNEMAEKER

    2 maanden geleden
    Op een land aan de andere kant van de wereld rekenen is altijd gevaarlijk. Maak eerst, dat uzelf sterk genoeg staat. EU heeft genoeg middelen, de politieke wil ontbreekt. Een wil die er wel steeds is om de beste van de klas te willen zijn, waar de rest van de wereld ons achter de rug zit om uit te lachen. We zijn vet met het milieu en het klimaat als we wat bommen op ons hoofd krijgen.
  • Antonio Lefevere

    2 maanden geleden
    Elk Europees land, dus ook België, dient zijn eigen kernwapens te hebben en te beheren. Eén aanval op 1 land geeft dan een onmiddellijke respons van dat land plus de eventuele solidaire reactie van de andere Europese landen. Prioriteit nummer 1 is : elk zijn eigen kernwapens in 2025
  • Paul van de velde

    2 maanden geleden
    Wanneer Rusland met tactische kernwapens Europese landen bestookt, denk je dan dat Amerika Rusland gaat aanvallen? Zowel Trump als Biden zullen alleen Amerika beschermen als daar ook raketten vallen.