© rdr

Brand

300 varkens omgekomen bij stalbrand in Bocholt: boer werd wakker van geschreeuw van zijn dieren

Bocholt -

Bij een zware stalbrand in de Veldhovenstraat zijn donderdagochtend zo’n 300 zeugen en biggen gestikt. De boer was wakker geschrokken van het geschreeuw van zijn dieren. Hij verwittigde meteen de brandweer. Zo’n 100 dieren konden nog worden gered.

De varkensboer tussen Bocholt-centrum en Lozen schrok rond 1 uur wakker van het gekrijs van de varkens in een van de stallen. Toen hij buiten ging kijken, zag hij dat de stal in lichterlaaie stond.

Vanuit de hulpverleningszone Noord-Limburg werd meteen een groot aantal wagens vanuit de posten Pelt, Bree en Leopoldsburg gestuurd. “Toen wij aankwamen sloegen de vlammen al uit het dak. Volgens de boer ging het ongelooflijk snel. We probeerden de dieren eruit te halen. Dat lukte bij zo’n 100 dieren, maar de rest is allemaal in de brand gebleven”, vertelt luitenant Ronny Waelbers van de hulpverleningszone Noord-Limburg.

Van de dieren die werden gered, raakten er nog een aantal gewond.

© rdr

Tankwagen

Omdat de stal tegen een woonhuis stond en er nog een stal in de buurt stond, werd ook versterking vanuit de hulpverleningszone Oost-Limburg gevraagd. “Post Maaseik kwam met een tankwagen ter plaatse zodat we zeker niet zonder water zouden vallen”, zegt Waelbers.

“Onze eerste bekommernis was het vrijwaren van het huis. Toen de eerste versterking aankwam, kon dat ook voor de achterliggende stal. Dat is ons gelukt. Op de getroffen stal zelf lagen plastic platen. Die smolten door de hitte en dat maakte voor ons het blussen eenvoudiger. Maar dan nog is de schade gigantisch”, zegt Kristof Vaes van de post Bree.

De brandweer was tot 6.30 uur bezig met blussen. De oorzaak van de brand wordt nog gezocht. Er wordt gedacht in de richting van een warmtelamp die is omgevallen of naar beneden is gevallen en zo een strobrand heeft veroorzaakt. Maar dat moet nog worden onderzocht. De schade is gigantisch. Het labo komt vandaag nog ter plaatse voor een sporenonderzoek. (mm/rdr)

© rdr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer