Disney en "Fortnite"-makers dromen van "entertainment-universum" en Belgisch spel "Baldur's gate 3" doet kassa spellengigant Hasbro rinkelen

Disney heeft bijna anderhalf miljard euro geïnvesteerd in de maker van het populaire videospel "Fortnite" om samen een "entertainment-universum" te creëren. Hasbro verdiende vorig jaar ruim 80 miljoen euro dankzij het succesvolle Belgische videospel "Baldur's gate 3" en denkt al aan opvolgers. En kan de miljardenovername van Activision Blizzard door Microsoft dan toch nog afgeschoten worden?

De game-industrie beperkt zich al lang niet meer tot de Amerikaanse en Japanse markt en zelfs Vlaanderen speelt een rol aan de top van die miljardenbusiness. Denk maar aan de gerenommeerde game-opleiding aan de hogeschool Howest in Kortrijk of aan het Gentse videospel "Baldur's Gate 3" dat in 2023 bekroond werd tot game van het jaar. VRT NWS bundelt elke twee weken op donderdag het belangrijkste nieuws uit de gamingwereld.

Disney en Epic dromen van "entertainment-universum"

Hoe zou het nog zijn met de metaverse? In 2021 gooide Facebook-CEO Mark Zuckerberg het over een andere boeg en doopte hij zijn bedrijf om tot Meta. Zijn nieuwe doel: een digitaal universum creëren waarin de echte en de virtuele wereld samenvloeien. Wie voorbeelden zoekt van hoe die zogenoemde metaverse er kan uitzien, komt al snel uit bij het videospel "Fortnite" waarin échte popsterren geregeld virtueel live optreden.

De term metaverse lijkt - mede door de recente ontwikkelingen op vlak van artificiële intelligentie -  wat in de vergeethoek beland te zijn, maar het idee leeft wel nog. Zo kondigden Disney en Epic Games, de maker van "Fortnite", vorige week aan dat ze samen een "entertainment-universum" willen creëren dat games, shows en personages zal bevatten van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, Avatar en meer.

Een concert bijwonen in "Fortnite" als Goofy, Indiana Jones of Olaf? Binnenkort kan het dus misschien wel.

BEKIJK - De aankondigingstrailer van de samenwerking tussen Disney en Epic Games:

De Walt Disney Company gaat een meerjarig engagement aan met de spelontwikkelaar en investeert maar liefst 1,5 miljard dollar (ongeveer 1,4 miljard euro) in Epic Games. "Dit is de grootste stap die Disney ooit in de wereld van games heeft gezet en de samenwerking biedt aanzienlijke kansen voor groei en uitbreiding", zegt Disney-CEO Bob Iger in een verklaring

Het is overigens niet de eerste keer dat een groot multimediabedrijf investeert in Epic Games.  Sony - dat al voor meer dan 400 miljoen dollar in aandelen bezat - pompte in april vorig jaar nog eens een miljard dollar in de spelontwikkelaar.

"Als een creatief entertainmentbedrijf zijn we verheugd te investeren in Epic om onze relatie in het metaverse-veld te verdiepen", klonk het toen bij Sony dat trouwens ook heel wat interesse toonde in een ander snufje. Epic Games is niet alleen de maker van "Fortnite", maar ontwikkelde ook Unreal Engine, software dat oorspronkelijk uitsluitend gebruikt werd in de game-industrie, maar ondertussen ook toepassingen kent in de filmwereld.

Tijdens diezelfde investeringsronde stak ook de Lego Group Epic Games een miljard dollar toe, "om ervoor te zorgen dat de metaverse ook voor kinderen en families een leuke en veilige plaats wordt". In december 2023 lanceerde Epic een nieuwe versie van zijn populairste spel: "Lego Fortnite".

Ontslagen

Ondanks de miljarden van de investeerders heeft Epic Games in september vorig jaar 16 procent van zijn werknemers, zo'n 830 mensen, ontslagen. "We geven al een tijdlang meer geld uit dan we verdienen", klonk het toen bij CEO Tim Sweeney. In totaal verloren vorig jaar meer dan 10.000 mensen in de game-industrie hun job. En de ontslagrondes blijven komen. Lees er hier meer over.

"Baldur's gate 3" doet ook kassa spellengigant Hasbro rinkelen en opent deuren voor meer D&D-videogames

Het bekroonde "Baldur's gate 3" van Larian Studios uit Gent was een enorme hit in 2023 en dat heeft ook spellenfabrikant Hasbro gevoeld. In positieve zin wel te verstaan. "Baldur's gate 3" is een roleplayinggame gebaseerd op het spel "Dungeons & Dragons" van de Amerikaanse uitgever Wizards of the Coast dat op zijn beurt in handen is van - u raadt het al - spellengigant Hasbro. 

Hoewel 2023 zeker geen succesjaar was voor het bedrijf, ziet Hasbro wel lichtpuntjes. Bijvoorbeeld op het vlak van videogames. De inkomsten in dat departement zijn het laatste kwartaal 10 procent gestegen en Hasbro wijt dat vooral aan het succes van "Baldur's gate 3" en "Monopoly go!", de videogamevariant van het wereldberoemde bordspel.

Chief Financial Officer Gina Goetter schat dat het Belgische videospel Hasbro in 2023 ongeveer 90 miljoen dollar (bijna 84 miljoen euro) aan licentieopbrengsten heeft opgeleverd en gaat ervan uit dat er ook in 2024 nog positieve effecten voelbaar zullen zijn.

"Onze partners van Larian Studios hebben uitzonderlijk werk geleverd", aldus Hasbro-CEO Chris Cocks bij de voorstelling van de kwartaalcijfers. ""Baldur's gate 3" is een van de best beoordeelde videogames aller tijden en heeft meerdere prijzen voor game van het jaar gewonnen."

"Het is duidelijk dat videogames een enorme impact zullen hebben op de D&D-business", luidt het bij de CEO die "één grote videogamerelease" rond het D&D-universum verwacht in 2026 en "één of twee tussen 2027 en 2030".

Baldur's Gate 3

De game van het jaar van 2023 blijft ondertussen hoge toppen scheren en staat met meer dan 100.000 dagelijkse spelers nog steeds stevig in de top 20 van meest gespeelde games wereldwijd op distributieplatform Steam. Larian Studios blijft ondertussen ook sleutelen aan het spel om het nog beter te maken. Misschien met Valentijn in het achterhoofd, want onder meer de kusscènes krijgen bij de nieuwste patch een upgrade. 

Wat is er nog gebeurd in de gamingwereld?

  • Door een nieuwe ontslagronde bij Microsoft moeten ook heel wat werknemers van het pas overgenomen Activision Blizzard vertrekken. Dat strookt volgens de Amerikaanse mededingingsautoriteit (FTC) - die zich nog steeds verzet tegen de overname - niet met de belofte van Microsoft dat de bedrijven na de miljardendeal grotendeels onafhankelijk van elkaar zouden kunnen verder werken.

    In afwachting van een definitief verdict door het Hof van Beroep heeft een rechter besloten dat de overname voorlopig mag doorgaan, maar de FTC vraagt nu om de deal alsnog "on hold' te zetten" tot het Hof zich heeft uitgesproken. Microsoft zegt zelf dat het helemaal geen beloftes heeft gebroken en dat de ontslagronde al was gepland en dus "niet helemaal" kan toegeschreven worden aan de overname.
  • Howest gaat een masteropleiding in gametechnologie aanbieden. Op dit moment biedt de hogeschool al een bacheloropleiding aan, maar heel wat goede game-ontwikkelaars vertrekken na de opleiding naar het buitenland voor verdere studies. Door een masteropleiding aan te bieden, wil Howest het talent van eigen bodem aan boord houden.
  • Dé hit van het begin van 2024 is ongetwijfeld "Palworld". De populaire videogame ligt onder vuur, omdat het best wat gelijkenissen vertoont met Pokémon, maar ondertussen spelen nog steeds honderdduizenden gamers per dag het spel. Dat kost niet alleen geld - naar verluidt een half miljoen dollar per maand alleen al om de servers te laten draaien - maar daar is ook mankracht voor nodig. En daar knelt het schoentje. Pocketpair is dan ook dringend op zoek naar personeel

Waar kijken we naar uit?

Phil Spencer, topman van de gamingafdeling bij Microsoft, licht vanavond toe welke richting het technologiebedrijf uit wil met zijn eigen Xbox-spelconsole. Er gaan al geruime tijd geruchten de ronde dat Microsoft zijn Xbox-exclusives (games die je enkel op de Xbox kan spelen, zoals "Sea of thieves" of "Starfield") ook beschikbaar wil maken op de PlayStation en Switch. De eerste twee titels die de omslag zouden maken zijn "Hi-fi rush" en "Pentiment".

Of de geruchten kloppen, weten we misschien vanavond. Spencer en co doen hun toekomstplannen uit de doeken om 21 uur (Belgische tijd) in de "Official Xbox podcast". 

Meest gelezen