Gemengde reacties op nieuwe naam "Beveren Waas" voor fusiegemeente van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht

"Beveren Waas" wordt de nieuwe naam voor de fusiegemeente tussen Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht. Dat hebben de inwoners zelf beslist via een burgerbevraging. De naam moet nog goedgekeurd worden op de drie gemeenteraden. Niet iedereen is tevreden over de nieuwe naam.

"Beveren Waas" is de nieuwe naam voor de fusiegemeente van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht. Inwoners van de drie gemeentes kregen zelf de keuze tussen "Beveren Waas" en Scheldewaas, via een burgerbevraging. In totaal hadden 20.000 inwoners gestemd, waarvan twee derde voor "Beveren Waas" koos. Vanaf 2025 zal de nieuwe fusiegemeente tot de provincie Oost-Vlaanderen behoren.

Met de nieuwe naam is er dus wel een link naar Beveren, maar niet naar de andere gemeentes. "Ik dacht eerst dat het Scheldewaas zou worden, met "Schelde" als verbindend element tussen de drie gemeentes", klinkt het bij Zwijndrechts schepen, Bruno Byl (CD&V). "Al is het ook maar een naam. Nu moeten we vooruitkijken naar 2025."

Ook de burgemeester van Beveren, Marc Van de Vijver (CD&V), kijkt vooruit. "Uiteraard vind ik de naam een goede keuze. Maar het belangrijkste is dat we nu aan de slag kunnen om die drie gemeentes samen te brengen."

Goedkeuring op gemeenteraden

Al houdt Van de Vijver zijn hart vast voor de gemeenteraden, waar de nieuwe naam moet goedgekeurd worden. "Alle burgemeesters waren akkoord over deze twee namen. Ik ga ervan uit dat deze beslissing dan ook wordt goedgekeurd, maar in de politiek weet je nooit."

De burgemeester van Kruibeke, Antoine Denert (D.E.N.E.R.T.), is alvast teleurgesteld. "Ik wou een gelijkwaardige naam voor Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht, maar nu lijkt het of we overstappen naar Beveren. Mij zint het niet, ik ben teleurgesteld." Het is dan ook afwachten wat de gemeenteraad in Kruibeke zal beslissen.

Deelgemeentes blijven bestaan

Voor zowel Byl als Van de Vijver blijft de herkenbaarheid van alle (deel)gemeentes wel belangrijk. "Op de borden zal er "Beveren Waas - Burcht" of "Beveren Waas - Zwijndrecht" staan, net zoals bij alle andere deelgemeentes. Zo wordt het echt een familienaam", aldus Byl.

De burgemeester van Zwijndrecht André Van de Vyver (Groen), die tegen het fusieverhaal is, was niet aanwezig. "Ik wens geen deel uit te maken van dit triest schouwspel. Zwijndrecht en Burcht hadden geen inspraak over de nieuwe naam. Bovendien hebben we via een volksraadpleging zeer duidelijk tegen de fusie gestemd. Deze fusie is een uitbreiding van Beveren, met Kruibeke en Zwijndrecht", laat hij weten in een persbericht.

Radio 2

Burgerbeweging Hart voor Zwijndrecht: "Maak stemresultaten per gemeente bekend"

De burgerbeweging Hart voor Zwijndrecht roept de gemeentebesturen van Zwijndrecht, Kruibeke en Beveren op om per gemeente de stemresultaten voor "Beveren Waas" bekend te maken. "Zo kunnen de gemeenteraadsleden later deze maand rekening houden met het draagvlak per gemeente om de nieuwe naam al dan niet goed te keuren", zegt Sabrina Van Broeck van Hart voor Zwijndrecht.

"Nu heb je totaal geen zich op het draagvlak. Hoeveel mensen hebben deelgenomen aan de stemming? Wat is het uiteindelijke resultaat van de beide namen? Wat is het verschil tussen de verschillende gemeentes? Dan heb je een idee en dan weet je als toekomstige burgemeester ook waarvan je werk moet maken om de mensen weer dichter bij elkaar te brengen."

De burgerbeweging hoopt dat de naam niet nodig zal zijn als de Raad van State op basis van haar klacht de fusie nog tegenhoudt.

Meest gelezen