De beslissing is gevallen: Beveren Waas wordt naam van nieuwe fusie tussen Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht

Beveren/Kruibeke/Zwijndrecht -

Vanaf 2025 zullen 87.000 mensen in Beveren Waas wonen. Die naam hebben de inwoners van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht zelf gekozen.

Dieter Verschooren

De nieuwe fusiegemeente, die in 2025 van start gaat, moest een naam krijgen voor wanneer er over alle dertien deelgemeenten wordt gesproken. Elke deelgemeente behoudt wel zijn eigen naam en postcode.

Inwoners van zestien of ouder konden drie weken lang – tot woensdag – stemmen voor Beveren Waas of Scheldewaas. Er werden in totaal 20.519 stemmen uitgebracht. 13.627 mensen (66,4 procent) kozen voor Beveren Waas, Scheldewaas kreeg 6.892 stemmen (33,6 procent).

“Beveren Waas is naam met bewezen historische waarde, die verwijst naar het Land van Beveren, dat naast Beveren ook Doel, Kallo, Kieldrecht, Verrebroek en delen van Haasdonk, Melsele, Vrasene en Zwijndrecht omvatte”, klonk het bij de voorstelling.

De nieuwe naam werd donderdagochtend bekendgemaakt in een livestream. Burgemeesters Marc Van de Vijver (Beveren) en Antoine Denert (Kruibeke) onthulden samen met schepen Bruno Byl (Zwijndrecht) een bord met de nieuwe naam. Dat deden ze op het ‘driegemeentenpunt’ in de KMO-zone Zwaluwbeek, de plek waar de huidige gemeentegrenzen elkaar raken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer