© BELGA

Politie

‘War on drugs’ slorpt kwart onderzoekscapaciteit federale politie op

De federale politie besteedde in 2023 een kwart van zijn onderzoekscapaciteit aan de ‘war on drugs’. In totaal werd 213.670.000 euro aan crimineel geld in beslag genomen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de federale politie.

Mark Eeckhaut

De ‘war on drugs’ en dan vooral de kraak van Sky ECC – het berichtensysteem van de onderwereld – uit 2021 heeft in 2023 geleid tot een kleine revolutie in de inzet van de middelen van de federale politie. Het is al vaak gezegd en geschreven, maar het blijkt nu ook uit het jaarverslag voor 2023 dat directeur-generaal a.i. bij de federale politie Eric Snoeck vanochtend voorstelde.

Uit die cijfers blijkt dat de federale politie het voorbije jaar 4.087 nieuwe onderzoeken opstartte naar georganiseerde criminaliteit. Het overgrote deel waren onderzoeken naar drugsbendes. Maar liefst 24,6 procent van de onderzoekscapaciteit van de federale politie werd in 2023 ingezet op drugscriminaliteit. De rest werd verdeeld tussen onderzoeken naar geweldsfeiten zoals moord en overvallen, maar ook mensensmokkel en mensenhandel, terrorisme en economische en financiële criminaliteit. Ook opmerkelijk: de politie ontdekte in 2023 135 verborgen ruimtes in voertuigen met in totaal 2,3 ton cocaïne. Het parlement stemde vorige maand een wet die dat soort verborgen ruimtes illegaal maakt.

Dringend gezocht: IT’ers

Het jaarverslag werd vanochtend voorgesteld in aanwezigheid van de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en de minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD). “In 2023 hebben de rechtbanken voor 4.707 jaar gevangenisstraf uitgesproken na onderzoeken door de federale politie’’, zei Van Tigchelt. “45 procent daarvan, 2.130 jaar, ging om gevangenisstraffen die uitgesproken werden na drugsonderzoeken. Veel van die dossiers zijn gestart in 2021 na de kraak van Sky ECC. We raken de criminele organisaties ook steeds meer waar het echt pijn doet. In 2023 werd 213.670.000 euro crimineel geld in beslag genomen. Dankzij het werk van de Federale Gerechtelijk Politie slagen we er steeds beter in om de ruggengraat van de georganiseerde misdaad te breken.’’

Het jaarverslag werd voorgesteld in aanwezigheid van de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), politiedirecteur Eric Snoeck en de minister van Justitie Paul Van Tigchelt.© BELGA

“In 2023 hebben de rechtbanken voor 4.707 jaar gevangenisstraf uitgesproken. 45 procent daarvan, 2.130 jaar, ging om gevangenisstraffen die uitgesproken werden na drugsonderzoeken”

Paul Van Tigchelt

Minister van Justitie

Minister Verlinden benadrukte de inspanningen die de federale politie blijft doen om de juiste mensen aan te trekken. In totaal werken vandaag 13.909 mensen bij de federale politie. Maar het blijft moeilijk om sommige specifieke profielen aan te trekken, bijvoorbeeld jonge mensen een diploma in IT. Er is al jaren grote nood aan meer personeel om cybercrime te bevechten, maar IT’ers kunnen in de privé nog steeds veel meer verdienen.

Nog opmerkelijk: voor het terrorismeproces over de aanslagen van 22 maart dat acht maanden heeft geduurd, mobiliseerde de federale politie in 2023 105 mensen per zittingsdag, voor de overbrenging van de beschuldigden tussen gevangenis en rechtszaal en ook voor de bewaking van het gerechtsgebouw. Vandaag loopt in hetzelfde gerechtsgebouw in Evere een groot proces met meer dan 130 beklaagden. Ook dat proces slorpt heel wat capaciteit op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer