De Belgische aflossingsvrouwen© BELGA

Geen Belgisch mirakel op WK zwemmen: Belgische aflossingsploeg grijpt naast laatste kans op olympisch ticket

De Belgische aflossingsploeg op de 4x200 meter vrije slag bij de vrouwen heeft zich donderdagvoormiddag niet kunnen plaatsen voor de finale van de aflossing op de wereldkampioenschappen zwemmen in de Qatarese hoofdstad Doha. Ze grijpen daarmee naast de laatste kans op een olympisch ticket.

Maarten Delvaux
Bron: BELGA

In de tweede en tevens laatste reeks eindigden de Belgen Valentine Dumont, Camille Henveaux, Lucie Hanquet en Lotte Vanhauwaert in 8:06.56 op de zevende en tevens op twee na laatste plaats. In totaal kwamen ze niet verder dan de vijftiende stek, enkel de top acht krijgt startrecht in de finale van donderdagavond. Daarvoor was minstens een chrono van 7:58.63 nodig. China start in die finale met de snelste tijd (7:54.38) op de tabellen.

Ook grepen de Belgen naast de kwalificatie voor de Olympische Spelen van komende zomer in de Franse hoofdstad Parijs. Daarvoor plaatste de top drie van het WK van vorig jaar in Fukuoka zich eerder al. Voor de overige dertien plaatsen werd een gezamenlijk klassement van beide WK’s opgemaakt. Met een zeventiende stek vorig jaar in Japan en een vijftiende plaats in Doha, eindigden de Belgen in dat klassement pas op de negentiende plaats.

De Belgische vrouwen hadden een klein mirakel nodig om dat olympisch ticket te pakken nadat Fleur Verdonck, de op één na snelste Belgische vrouw op de 200 meter vrije slag, in extremis om gezondheidsredenen forfait gaf voor het WK. Roos Vanotterdijk, op papier het beste alternatief, was na een lange rustperiode nog niet klaar om 200 meter op topniveau te zwemmen. Zo blijft de teller staan op vier Belgische zwemmers in Parijs: Valentine Dumont, Lucas Henveaux, Roos Vanotterdijk en Florine Gaspard.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer