Videospeler inladen...

Poetin verkiest Biden boven Trump: "Meer ervaring en voorspelbaarder"

De Russische president Vladimir Poetin verkiest een tweede ambtstermijn van de Amerikaanse president Joe Biden boven een terugkeer van Donald Trump naar het Witte Huis. Biden heeft "meer ervaring" en is "voorspelbaarder", klinkt het.    

Rusland zal met elke leider in wie het Amerikaanse volk zijn vertrouwen stelt, samenwerken, zegt Poetin in een interview met de Russische staatstelevisie. De president is deze dagen vaak te zien op de Russische zenders, door de presidentsverkiezingen in maart.

Maar op de vraag welke van de twee kandidaten het best zou zijn voor Rusland, kiest hij toch voor een tweede opeenvolgende termijn van Biden. Poetin noemt hem een "politicus van de oude stempel". Poetin merkt in het interview wel op dat de regering-Biden in zijn ogen een verkeerd beleid voert. "Ik heb dat president Biden ook gezegd."

Twijfelachtig

Toch wel een vreemde keuze, als je het vanuit het Russische standpunt over de oorlog in Oekraïne bekijkt, want het is Biden die voor meer militaire steun aan Oekraïne pleit, terwijl Trump er alles aan doet om die steun tegen te houden. Biden noemde Poetin in het recente verleden ook al een dictator en een oorlogsmisdadiger. Trump daarentegen prees Poetin als een sterke leider en een stoere kerel.

Of Poetin echt meent wat hij zegt, valt dan ook te betwijfelen. "Poetin laat niet graag het achterste van zijn tong zien. Rusland is doorgaans gebaat bij onrust in het westerse kamp, en het is duidelijk dat een overwinning van Trump juist daartoe kan leiden", analyseert Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp op de website van de NOS

Trump en de NAVO

Ook Trumps recente uitspraken over de NAVO ("Rusland mag doen wat het wil met lidstaten die niet genoeg betalen") passen beter bij de visie van de Russische president. Maar hij vindt dat het aan de Verenigde Staten is om "hun rol in de alliantie te bepalen".

Poetin merkt ook op dat de uitspraken van Trump over het defensiebudget van de NAVO-lidstaten in de lijn liggen van zijn beleid tijdens zijn ambtstermijn. "Hij heeft zijn eigen kijk op hoe relaties met bondgenoten zouden moeten evolueren. Vanuit zijn standpunt zit er enige logica in, vanuit het standpunt van de Europeanen is het helemaal niet logisch."

Voor Poetin is de NAVO hoe dan ook niet meer dan een "instrument voor het Amerikaanse buitenlandse beleid". "Als de VS vindt dat het dit instrument niet langer nodig heeft, dan is dat aan hen om dat te beslissen."

Poetin is geen fan van mij

Donald Trump

Donald Trump, die zo goed als zeker de Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen zal worden en het dus voor een tweede keer tegen Biden zal opnemen, heeft tijdens een campagnebijeenkomst in South Carolina gereageerd op het interview. "Poetin is geen fan van mij", klonk het. 

Eerst vond Trump Poetins uitspraak een "belediging". "Maar toen bedacht ik me dat het eigenlijk positief was. Ik denk dat iedereen het erover eens is, ook veel Democraten, dat er nooit oorlog zou zijn geweest met een regering-Trump. We zullen door kracht terugkeren naar vrede."

Poetin en Trump in 2017.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Fitte Biden

Gevraagd naar een reactie op de discussie in de VS over Bidens hoge leeftijd, vertelt Poetin nog dat er midden 2021 al beschuldigingen over gezondheidsproblemen de ronde deden, toen hij Biden ontmoette in Zwitserland. Maar hij stelde naar eigen zeggen het tegenovergestelde vast en vond dat Biden er fit uit zag.

"Ze zeiden dat hij niet geschikt was om te werken, maar ik heb daar niets van gemerkt. Ja, hij gluurde naar zijn papieren. Om eerlijk te zijn, ik gluurde naar de mijne, geen enkel probleem."

BEKIJK - Het interview met president Poetin:

Videospeler inladen...

Meest gelezen