Illustratiebeeld.© rr

‘Truiens beest’ takelt partner toe terwijl baby boven slaapt: “De verwondingen waren levensbedreigend”

Sint-Truiden -

Bijna twee uur lang beukte een 35-jarige Truienaar met zijn vuisten op zijn vriendin in. Alles gebeurde terwijl hun drie weken oude baby boven lag te slapen. “De verwondingen waren levensbedreigend.” Het komt de dader op vier jaar cel te staan.

Geert Houben

De man met Marokkaanse roots verblijft intussen al tien maanden in de gevangenis nadat op 10 april vorig jaar het licht bij hem uitging. Er leek niets aan de hand, want samen met zijn vriendin en schoonouders had hij die dag de geboorte van zijn kind gevierd. Plots sloeg de dader tilt. Aanleiding zou de beschuldiging van zijn vriendin zijn dat hij vreemd ging. In de slaapkamer ranselde hij bijna twee uur lang de vrouw af. Het slachtoffer ging in foetushouding liggen om de impact te incasseren. De balans was niet min: een klaplong, gekneusde ribben een gaatje in de long, zwellingen, een luchtzakje dat was ontstaan rond het hart …

Baby’tje

Uit angst dat haar baby’tje geplaatst zou worden, durfde het slachtoffer niet naar de politie te stappen. Het waren haar ouders die de vrouw wisten te overtuigen om naar het ziekenhuis te gaan. Daar trokken ze aan de alarmbel en verwittigden ze de politie dat er een vrouw met levensbedreigende verwondingen was opgenomen. “Als ze nog langer had gewacht, konden de letsels fataal zijn”, constateerde de spoedarts. Hij uitte ook zijn vrees dat de beklaagde haar in de toekomst op zijn brute manier wel eens dood zou kunnen slaan.

De man is allesbehalve een onbeschreven blad. Tijdens haar zwangerschap deelde de vrouw, die lijdt aan een posttraumatisch stresssyndroom, ook al in de klappen. Intussen is elk contact verboden, al blijft de man haar vanuit de gevangenis bellen. Vorig jaar liep de bruut al een jaar cel met uitstel op voor agressie tegen de moeder van zijn kind.

Controlefreak

De procureur omschreef de man op het proces als een zeer controlerend iemand. Zo hangen er camera’s aan de woning opdat de betichte telkens zag wie er wou binnen gaan. De man was op zijn proces aanwezig en kreeg het woord. “Ik heb me gedragen als een beest. Het is onaanvaardbaar wat ik gedaan heb. Zij verdient dat allemaal niet.”

Naar eigen zeggen, sukkelt hij met een agressieprobleem doordat hij in zijn jeugd het slachtoffer was van geweld. “Nu reageer ik agressief als ze me beschuldigen van iets wat ik niet gedaan heb.”

Zeer ernstig

De rechter had het in het vonnis over zeer ernstige feiten. “En dit op een plaats waar het slachtoffer zich veilig zou moeten voelen. Net daar werd zij het slachtoffer van langdurig en ingrijpend geweld door haar partner.”

Bij de strafmaatbepaling hield de rechter niet alleen rekening met de brutaliteit van de feiten en zijn controlerend gedrag, maar ook met het lijvige strafblad. Al meerdere personen maakten kennis met de onfrisse praktijken van de Truienaar. Hij maakte zich ook al schuldig aan afpersing en inbreuken op de wapenwetgeving. De Hasseltse strafrechter legde hem vier jaar cel effectief en een boete van 3.200 euro op. Aan het slachtoffer is de dertiger een voorlopig bedrag van 2.500 euro verschuldigd. Dat bedrag kan nog oplopen. Daarover volgt een nieuw debat op 6 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer