Het winkelcentrum in Belgorod

Verschillende doden na Russische en Oekraïense raketaanvallen, nieuwe opperbevelhebber noemt situatie "extreem moeilijk"

Bij raketaanvallen van zowel het Russische als het Oekraïense leger zijn verschillende doden gevallen. In de Russische stad Belgorod vielen 6 doden, onder wie ook een kind. En ook in een appartementsgebouw in Oekraïne stierven 5 mensen na een aanval. "De situatie aan het front is extreem complex", zegt de nieuwe Oekraïense opperbevelhebber Syrsky ondertussen in een eerste interview.

Een raketaanval op de Russische stad Belgorod, dicht bij de Oekraïense grens, heeft al aan zeker 6 mensen het leven gekost. Dat bevestigt de lokale Russische gouverneur Vjatsjeslav Gladkov op Telegram. Onder de doden is ook een kind, er zijn ook zeker 18 gewonden. Een winkelcentrum en het stadion van een school zouden het doelwit geweest zijn. 

Enkele uren voor en na de Oekraïense aanval vuurde het Russische leger tientallen raketten af op verschillende Oekraïense doelwitten. Het Oekraïense leger beweert het merendeel van die raketten neergehaald te hebben, maar sommige troffen toch doel. Bij een ontploffing op een appartementsgebouw in Velykyi Burluk, vlak bij de Russische grens, zouden volgens de lokale autoriteiten 5 mensen om het leven gekomen zijn.

BEKIJK - Zowel Oekraïne als Rusland vuren raketten af op elkaar:

Videospeler inladen...

"Situatie extreem moeilijk"

De gloednieuwe opperbevelhebber van het Oekraïense leger Oleksander Syrsky heeft ook een eerste interview gegeven op de Oekraïense televisie. Tijdens dat interview noemde hij de situatie "ingewikkeld". "De vijand valt nu bijna de hele frontlinie aan", zegt hij. "Daardoor zijn we moeten overstappen van aanvallende operaties naar verdedigende operaties."

"Het doel van onze defensieve operatie is om de strijdkrachten van de vijand uit te putten, hen maximale verliezen toe te brengen. Onze bovenhand ligt vooral op technisch vlak, zoals het gebruik van onbemande luchtvaartmiddelen voor elektronische oorlogsvoering."

Na een bezoek aan het front, benadrukte hij dat nog eens op de berichtenapp Telegram. "De operationele situatie is extreem moeilijk en gespannen", schreef Syrsky. "Op het vlak van mankracht zijn de Russische troepen superieur. Daarnaast gebruikt de Russische luchtmacht op grote schaal geleide bommen en worden Oekraïense stellingen voortdurend bestookt door Russische artillerie", legde hij uit. 

Toestand aan front verslechtert

Volgens Syrsky brengt Kiev reserves aan om zijn eigen troepen te versterken. Al enkele dagen melden Oekraïense en Russische militaire waarnemers unaniem dat de situatie voor de Oekraïense troepen in en rond Avdiivka verslechtert. Na maanden van gevechten is de corridor voor de bevoorrading van het garnizoen geslonken tot minder dan vijf kilometer. De belangrijkste aanvoerroute is naar verluidt bijna bereikt door Russische troepen. 

De Oekraïense eenheden dreigen omsingeld te worden. Naar verluidt houden bijna 1.000 burgers nog stand in de zwaar verwoeste industriestad in de Oost-Oekraïense regio Donetsk, waar Oekraïne al bijna twee jaar een Russische invasie afweert. Rusland controleert bijna een vijfde van het Oekraïense grondgebied, inclusief het schiereiland de Krim in de Zwarte Zee, dat het in 2014 annexeerde.

Meest gelezen