Dirk De fauw (CD&V), burgemeester Brugge.

Man aangehouden die met mes aan woning van burgemeester van Brugge Dirk De fauw opdook: "Alerte buurvrouw heeft wellicht mijn leven gered"

De man die woensdagavond met een mes aan de woning van de burgemeester van Brugge werd opgepakt, blijft aangehouden voor verboden wapendracht en belaging. Gisterenavond vroeg hij aan een buurvrouw waar burgemeester Dirk De fauw (CD&V) woont. Zij belde de politie en de agenten hebben de man ingerekend op de oprit van de burgemeester. "Ik ben de alerte buurvrouw die de politie belde eeuwig dankbaar. Zij kan mijn leven gered hebben."

Een jongeman belde woensdagavond rond 22 uur aan bij een huis in de buurt van de woning van Dirk De fauw. De Bruggeling van 25 vroeg waar de burgemeester precies woont. Dat vond de vrouw verdacht en ze belde de politie. "Rond 22 uur 30 kreeg ik telefoon van de politie met de melding dat ik zeker niet mocht opendoen, als er iemand aan de deur zou bellen", begint burgemeester Dirk De fauw zijn verhaal.

De politie bleek onderweg. "Ik keek door het raam tot ze er waren. De politie heeft een man gearresteerd op straat. Hij stond op een paar meter van onze voordeur en verzette zich. Zoals je in een politieserie op televisie ziet, moest de politie de revolver trekken om hem te overtuigen zijn handen van achter zijn rug te doen. Toen hij in de combi zat, kwamen de agenten mij tonen wat hij in zijn handen had: een slagersmes van ongeveer 30 centimeter lang. Hij was dus blijkbaar van plan om mij aan te vallen."

De burgemeester moest daarna bekomen met een glas wijn, gaat hij verder. "Toen ik dat grote mes had gezien, stond ik te trillen op mijn benen. Ik ben de alerte buurvrouw die de politie heeft gebeld om te zeggen dat er een rare man naar mij op zoek was, zo dankbaar! Die dame kan mijn leven gered hebben."

Dakloze die eerder al verwarde mails stuurde naar burgemeester

"Ik ken de man niet, maar kreeg van hem de afgelopen weken al meerdere onsamenhangende mails, met wartaal in en soms ook met dreigementen in. Gisterennamiddag kreeg ik ook weer een mail. Daarin stond dat hij dakloos is, maar een toilet nodig heeft en om middernacht naar mijn huis zou komen om van ons toilet gebruik te maken." De burgemeester stuurde de mails telkens door naar de politie. 

"De politie heeft ze onderzocht. De man is gekend bij het OCMW van Brugge, maar niet voor grote strafrechtelijke feiten. Dus er was geen reden om tot actie over te gaan ten aanzien van die man. Nu is hij aangehouden op verdenking van verboden wapendracht en belaging."

De burgemeester van Brugge werd op 20 juni 2020 al het slachtoffer van een moordpoging. Een dertiger uit Torhout had die ochtend een afspraak met De fauw, die zijn bewindvoerder was. Met een aardappelmesje stak hij in de hals van het slachtoffer. Bart G. werd voor die feiten uiteindelijk geïnterneerd.

Camera hangen om te zien wie er aan voordeur staat

De burgemeester zegt dat hij van nature geen bange man is, maar nu toch wil kijken om zijn woning wat te beveiligen. "Nu kan iedereen zomaar bij onze voordeur komen. Tijdens de coronaperiode stond er eens een naakte en bebloede man aan de deur. Zijn stoppen sloegen door. En nu gisterenavond dit incident. Mijn echtgenote zei gisterenavond dat ze voortaan graag wil kunnen zien wie er aan onze deur staat. We gaan dus kijken om een camera te plaatsen."

Meest gelezen