Brugse burgemeester De fauw ontsnapt opnieuw aan belager met een mes: “Ik wil dit geen derde keer meer meemaken”

Op de oprit van Dirk De fauw is een man opgepakt die een groot mes bij zich had. “Het mes was zeker 25 centimeter groot”, zegt de Brugse burgemeester.© ktb

Brugge -

De Brugse burgemeester Dirk De fauw is voor de tweede keer aan een drama ontsnapt nadat een man (25) ’s avonds met een groot mes op zijn oprit stond. “Toen de politie mij dat mes toonde, besefte ik pas echt wat hij kon aanrichten.”

Celina Cazzetta en Marc Klifman

Als burgemeester van Brugge is Dirk De fauw (CD&V) ’s avonds meestal niet thuis. Verplichtingen zijn er in zijn functie altijd wel. Maar zijn echtgenote is hem dankbaar dat hij er woensdagavond uitzonderlijk dus wel was. Ze zaten omstreeks 22 uur thuis aan tafel wat te praten, toen De fauw plots telefoon kreeg van de politie. “Als er wordt aangebeld, doe vooral níét open”, klonk het klaar en duidelijk.

Nog geen twee minuten later zag de burgemeester de blauwe zwaailichten van enkele politiepatrouilles in volle vaart arriveren. Toen hij door het raam gluurde, zag hij de agenten met getrokken revolver naar een man op zijn oprit lopen. “Het was echt zoals in de films”, vertelt De fauw, duidelijk opgelucht dat de politie zo snel ter plekke was. “Die man stond aan mijn tuin en was zeer agressief. Hij weigerde zijn handen op zijn rug te doen of op de grond te gaan liggen. Pas toen de agenten hun wapen op hem richtten, ging hij overstag en konden de agenten hem overmeesteren en inrekenen.”

“Jointje gerookt”

Toen zijn belager gearresteerd was en in een politiecombi zat, kreeg Dirk De fauw ook het mes te zien dat de jonge man op zak had. “Geloof me, dat was geen aardappelmesje. Wel een mes van zeker 25 à 30 centimeter groot.”

Dirk De fauw werd thuis verrast door een man met een mes.© Inge Kinnet

De dader is een 25-jarige dakloze, die gekend was bij het OCMW en vooral wat kleinere veroordelingen opliep in het verleden. Hij had een jointje gerookt, verklaarde hij. “En hij was blijkbaar gefrustreerd in het politieke systeem in het algemeen”, zegt De fauw. “Maar na zijn arrestatie bleek ook dat hij de man is die mij al sinds 14 januari een tiental dreigende mails stuurde. Zo schreef hij op een bepaald moment dat hij mij in duizend stukken zou snijden. Toen heb ik die mails overgemaakt aan de politie.”

“Toilet nodig”

Ook woensdag zelf nog kreeg De fauw een mail van zijn belager. Daarin stond dat hij zou langskomen, dakloos was én een toilet nodig had. Dezelfde avond belde zijn belager aan bij een buurvrouw, die in een zijstraat van de burgemeester woont. “Die vrouw hoorde hem vanuit het raam zeggen dat hij de burgemeester wilde zien”, zegt De fauw. “Gelukkig heeft zij meteen de politie gebeld en zo véél erger vermeden. De korpschef heeft het mij vandaag nog gezegd: als ik die deur had opengedaan, had het veel erger kunnen aflopen.”

LEES OOK. 24 hechtingen later is Brugse burgemeester opnieuw thuis: “En zeggen dat ik ooit z’n leven heb gered”

De Brugse burgemeester ontsnapt daarmee voor de tweede keer in vier jaar tijd aan een drama. In 2020 werd hij met een aardappelmes neergestoken aan zijn advocatenkantoor en liep daarbij een snijwonde van veertien centimeter op aan de keel. De fauw bracht een nacht in het ziekenhuis door. Hij mocht van geluk spreken dat hij het overleefde. “Natuurlijk brengt dit opnieuw herinneringen naar boven”, zegt hij. “Ik wil dit zeker geen derde keer meer meemaken. Ik ga in de toekomst dus wel voorzichtiger zijn als er iemand voor mijn deur staat. En de politie heeft mij ook al aangeraden om uit te kijken voor betere beveiliging. Maar het belangrijkste nu is vooral dat alles goed is afgelopen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen