Daniel Martinez steekt Remco Evenepoel nipt de loef af in tweede etappe Ronde van de Algarve, Wout van Aert lost op slotklim

De Colombiaan Daniel Martinez heeft de tweede etappe van de Ronde van de Algarve gewonnen. De renner van Bora-Hansgrohe haalde het net voor Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step). Sepp Kuss (Jumbo-Lease-A-Bike) werd derde, Wout van Aert moest lossen in de laatste kilometer en eindigde zestiende op 26 seconden.

Wim Conings

De zware tweede rit in de Ronde van de Algarve kreeg al snel een vroege vluchter. Max Walker (Astana), Martin Urianstad (Uno-X), Oliver Rees (Sabgal), Pedro Silva (ABTF Betao), Ruben Simao (AP Hotels), Cesar Martingil (Tavfer), Gonçalo Amado (Tavfer) en Aleksander Grigorev (Efapel) kozen het ruime sop.

Ze bleven nog met zeven over nadat Amado moest afhaken met een knieblessure, maar op zestig kilometer van de streep maakten nog twee renners van het Noorse Uno X de oversteek. Hardrijder Jonas Abrahamsen piloteerde kopman Andreas Leknessund naar het front, waardoor de Noorse formatie samen met Urianstad plots drie man voorin had.

Daardoor ging het tempo in het peloton met een ruk de hoogte in. Leider in het algemene klassement Gerben Thijssen kon niet volgen en moest nog voor de slotklim al afhaken, terwijl voorin Grigorev de punten voor de bergtrui meegriste alvorens in de achtergrond te verdwijnen.

Martinez eet de kaas nog van het brood van Evenepoel

Langzaam maar zeker werd echter duidelijk dat Leknessund het niet zou halen. Remco Evenepoel volgde nog vlot in het wiel van twee knechten - James Knox bepaalde het tempo - en ook Wout van Aert draaide nog attent mee voorin in een uitgedunde groep van een 25-tal renners. Opvallend: terwijl hij gisteren zich nadrukkelijk niet mengde in de sprint, pikte Van Aert nu bonificatieseconden op.

In de laatste kilometer regende het aanvallen. Mikel Landa nam over van Knox en sleurde Evenepoel naar voren; Van Aert moest een gat laten. Evenepoel ging zijn kans op 250 meter van de meet, maar kreeg de Colombiaan Daniel Martinez mee in zijn wiel. De man van Bora-Hansgrohe ging nog op en over Evenepoel, die wel enkele seconden voorsprong sprokkelde op de andere favorieten. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) kwam als derde over de streep.

Top tien:

1. Daniel Martinez 4:40:21

2. Remco Evenepoel z.t.

3. Sepp Kuss +0:06

4. Sergio Higuita +0:07

5. Jan Tratnik +0:08

6. Thomas Pidcock +0:09

7. Tao Geoghegan Hart z.t.

8. Thymen Arendsman +0:12

9. Mikel Landa +0:13

10. Christian Scaroni +0:17

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer