© Getty Images

Daniel Martinez steekt Remco Evenepoel nipt de loef af in strijd om ritzege in Ronde van de Algarve, Wout van Aert moet passen in slotkilometer

De Colombiaan Daniel Martinez heeft de tweede etappe van de Ronde van de Algarve gewonnen. De renner van Bora-Hansgrohe haalde het net voor Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step). Sepp Kuss (Jumbo-Lease-A-Bike) werd derde, Wout van Aert moest lossen in de laatste kilometer.

Wim Conings

De zware tweede rit in de Ronde van de Algarve kreeg al snel een vroege vluchter. Max Walker (Astana), Martin Urianstad (Uno-X), Oliver Rees (Sabgal), Pedro Silva (ABTF Betao), Ruben Simao (AP Hotels), Cesar Martingil (Tavfer), Gonçalo Amado (Tavfer) en Aleksander Grigorev (Efapel) kozen het ruime sop.

Ze bleven nog met zeven over nadat Amado moest afhaken met een knieblessure, maar op zestig kilometer van de streep maakten nog twee renners van het Noorse Uno X de oversteek. Hardrijder Jonas Abrahamsen piloteerde kopman Andreas Leknessund naar het front, waardoor de Noorse formatie samen met Urianstad plots drie man voorin had.

Daardoor ging het tempo in het peloton met een ruk de hoogte in. Leider in het algemene klassement Gerben Thijssen kon niet volgen en moest nog voor de slotklim al afhaken, terwijl voorin Grigorev de punten voor de bergtrui meegriste alvorens in de achtergrond te verdwijnen.

Martinez eet de kaas nog van het brood van Evenepoel

Langzaam maar zeker werd echter duidelijk dat Leknessund het niet zou halen. Remco Evenepoel volgde nog vlot in het wiel van twee knechten - James Knox bepaalde het tempo - en ook Wout van Aert draaide nog attent mee voorin in een uitgedunde groep van een 25-tal renners. Opvallend: terwijl hij gisteren zich nadrukkelijk niet mengde in de sprint, pikte Van Aert nu bonificatieseconden op.

In de laatste kilometer regende het aanvallen. Mikel Landa nam over van Knox en sleurde Evenepoel naar voren; Van Aert moest een gat laten. Evenepoel ging zijn kans op 250 meter van de meet, maar kreeg de Colombiaan Daniel Martinez mee in zijn wiel. De man van Bora-Hansgrohe ging nog op en over Evenepoel, die wel enkele seconden voorsprong sprokkelde op de andere favorieten. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) kwam als derde over de streep.

Top tien:

1. Daniel Martinez 4:40:21

2. Remco Evenepoel z.t.

3. Sepp Kuss +0:06

4. Sergio Higuita +0:07

5. Jan Tratnik +0:08

6. Thomas Pidcock +0:09

7. Tao Geoghegan Hart z.t.

8. Thymen Arendsman +0:12

9. Mikel Landa +0:13

10. Christian Scaroni +0:17

Zes leiders, waaronder drie renners van UNO-X, kleuren de finale.
Dani Martinez toont zich sterker dan Evenepoel in de sprint.
Van Aert moet rol lossen op de slotklim.

Uitslag

1) Daniel Martinez
2) Remco Evenepoel
3) Sepp Kuss
3) Sergio Higuita
Martinez wint!

Evenepoel moet zijn meerdere erkennen in de explosieve Martinez. Kuss vervolledigt het podium.
Nog 500 meter

Evenepoel valt aan. Martinez schuift gezwind mee. De rest moet passen.
Sprint

Wie wint de sprint op de Alto de Foia? We lijken een duel te krijgen tussen een tiental renners.
Rode vod

Onder de vod krijgt Van Aert het moeilijk. Landa trekt nog eens stevig door.
Sterke Knox

Knox trekt nog even alle registers open en laat dan de beurt aan Landa. Van Aert nestelt zich in het wiel van Evenepoel. 
Gelosten

We zien onder andere Bagioli en Herregodts afhaken. Op drie kilometer van de top breekt ook bij Hirschi de veer. Een 25-tal renners blijft nu nog over.
Knox

De renner van Soudal Quick Step blijft het tempo bepalen. Niemand voelt voorlopig de behoefte om te versnellen. We zitten op ruim drie kilometer van de streep.
Hergroepering

Op 6 kilometer van de streep is Leknessund eraan voor de moeite. Evenepoel heeft nog twee knechten. Kuss en Arensman nestelen zich in het wiel van de Belgisch kampioen. Ook Van Aert zit nog attent voorin.
Tussensprint

Leknessund pakt de volle buit en ook Van Aert pikt vanuit het peloton nog een aantal boni's mee. Heeft onze landgenoot toch meer klassementsambities dan hij zelf wil laten uitschijnen?
Slotklim

We zijn aan de voet van de slotklim. We klimmen 7,4 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van ruim 7%. De voorsprong van Leknessund smelt ondertussen als sneeuw voor de zon. Hij houdt nog een tiental seconden over.
Ineos

Bij Ineos schikt Thomas zich in een knechtenrol. Hij probeert Ganna terug te brengen in het peloton. De Italiaan koestert winstambities in deze ronde van Algarve, maar komt voorlopig te kort in het klimwerk.
Korte afdaling

Na een korte afdaling maken we ons op voor de slotklim, de Alto de Foia. Daarvoor passeren we ook nog de tussensprint.
Top Pomba

Leknessund is als eerste boven op de beklimming van 2de categorie. Zijn voorsprong is nu onder impuls van Knox gezakt tot minder dan één minuut. Evenepoel lijkt alles onder controle te hebben.
Voorsprong

Leknessund houdt voorlopig goed stand op de Pomba. Hij fietst nog steeds 1'45" voor het peloton uit.
Uitgedund peloton

Op 15 kilometer van de streep is ook het peloton al stevig uitgedund. Het zijn nog steeds de troepen van Soudal- Quick Step die de dans leiden in het peloton. Nu is het Knox die het tempo bepalen. Daarna volgen Landa en Evenepoel zelf.
Versnelling Leknessund

Zoals verwacht trekt Leknessund alle registers op de Pomba. Walke klampt nog even aan, maar moet Noor laten rijden. Hoe ver reikt zijn aanval?
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen