Acteur Cillian Murphy en regisseur Tim Mielants op het Filmfestival van Berlijn

Steracteur Cillian Murphy in exclusief interview met VRT NWS over Belgische regisseur Tim Mielants: "We zijn vrienden, ik had dit met niemand anders gekund"

De Ierse acteur Cillian Murphy speelt in "Small things like these", de film van de Belgische regisseur Tim Mielants die vanavond het Filmfestival van Berlijn mag openen. Murphy is de voorbije jaren uitgegroeid tot een internationale filmster, vooral dankzij "Oppenheimer" en "Peaky blinders". VRT NWS-journalist Lieven Van Gils kon in Berlijn met Cillian Murphy spreken, die niets dan lof heeft voor zijn regisseur en vriend Mielants.

Landgenoot Tim Mielants opent het prestigieuze filmfestival van Berlijn met de film "Small things like these". Een primeur voor een Belgische regisseur. Mielants is bekend van de films "De Patrick" en recent "Wil", naar het boek van Jeroen Olyslaegers. In het buitenland regisseerde hij enkele afleveringen van de misdaadreeks "Peaky blinders" en daar leerde hij Cillian Murphy kennen. En die speelt nu in de nieuwe film "Small things like these" een kolenhandelaar die ontdekt dat zwangere meisjes worden uitgebuit en mishandeld in een katholiek klooster in Ierland.

VRT NWS-journalist Lieven Van Gils kon met Cillian Murphy praten in Berlijn. En die loopt over van lof voor Tim Mielants: "Ik vond het heerlijk om met hem te werken tijdens "Peaky blinders". We schoten echt goed op."

BEKIJK - Cillian Murphy praat over zijn band met Tim Mielants:

Videospeler inladen...

"We werden vrienden en zochten naar een project dat echt goed was. Mijn vrouw stelde het boek van Claire Keegan voor (waarop "Small things like these" is gebaseerd, red.) en toen ging het allemaal heel snel. We wilden echt weer samenwerken, en we maken ook nog een nieuwe film na deze." 

"Iedereen was blij met Tim als regisseur. Hij is visueel zo sterk en is een uitstekende verhalenverteller. Hij kan goed samenwerken, verwelkomt ideeën van iedereen, heeft een globaal zicht en is erg nieuwsgierig. De sfeer op de filmset is warm en geestig, maar hij weet precies wat hij doet. Kijk naar "Wil"", klinkt het lovend bij Cillian Murphy. 

Bovenal had ik vertrouwen in Tim Mielants

Acteur Cillian Murphy

"Ik zoek naar mensen met wie ik graag werk en met hen ga ik dan verder. Het was een plezier. Bovenal had ik vertrouwen in hem, ik voelde me veilig. Ik zou dit niet gedaan hebben met een andere regisseur".

Hoe gaat dat, vrienden worden in de filmwereld? Cillian Murphy: "Ja, dat wordt moeilijker als je ouder wordt. Maar Tim is echt geestig, we lachen wat af. We hebben dezelfde smaak qua muziek en films. Eenmaal dat punt bereikt, heb je weinig woorden nodig."  

Cillian Murphy, een van de beste acteurs van de planeet, kan mijn diepste gevoelens communiceren

Regisseur Tim Mielants

En het respect is wederzijds. Tim Mielants: "Ik beschouw Cillian als een van de beste acteurs ter wereld en iemand die ik erg goed ken. Ik maakte dit verhaal heel persoonlijk. Met hem tot op de bodem gaan, was artistiek het beste wat ik kon doen. Hij kan mijn diepste gevoelens communiceren".

"Small things like these" is van een ander formaat dan een reusachtige Hollywoodproductie als "Oppenheimer". Maar hoe groot het budget is, doet er niet toe voor Cillian Murphy. "Voor mij telt alleen het verhaal. En de mensen die aan de film werken".

Het relaas van de meisjes in het klooster is zo waarachtig mogelijk verteld, op de echte locaties van het boek, licht Murphy toe. Dan krijg je echt een universeel verhaal dat iedereen kan aanspreken. Tim Mielants verwijst naar het kindermisbruik in de kerk in ons land, waar ook "verhalen als deze worden boven gespit op dit moment".

BEKIJK - Een eerste fragment uit de film "Small things like these" van Tim Mielants met Cillian Murphy:

Videospeler inladen...

Wie is Cillian Murphy?

Cillian Murphy (47) is geboren in Cork, Ierland en woont in Dublin. Cillian is een Ierse voornaam die je uitspreekt met een k. Killian dus. Hij is vooral bekend dankzij zijn rollen in de tv-serie "Peaky blinders" en de Oscar-genomineerde Hollywoodfilm "Oppenheimer".

Hoe is het begonnen?

Als kind was Cillian Murphy al bezig met acteren, muziek maken en schrijven. Hij startte zijn carrière in het theater. Zijn professionele debuut was in het stuk “Disco Pigs” van Enda Walsh, waarmee hij op tournee ging in Europa, Canada en Australië. Daarvoor gaf hij zijn rechtenstudie en de muziekband met zijn broer op.

In 2002 speelde Murphy de hoofdrol in de horrorprent “28 days later” van de Britse regisseur Danny Boyle. In de Ierse komedie “Intermission” acteerde hij naast Colin Farrell, in “The girl with a pearl earring” had hij een kleine rol, die van slagerszoon Pieter die verliefd wordt op het meisje met de parel (Griet) dat vereeuwigd werd door schilder Johannes Vermeer, gespeeld door Scarlett Johansson.

Invision

Slechterik in de Batmanfilms

Zijn intussen langlopende samenwerking met sterregisseur Christopher Nolan begon in 2005; toen deed Cillian Murphy auditie voor de rol van Batman. Hij greep ernaast, maar hij speelde wel de slechterik Dr. Crane/Scarecrow in “Batman begins”, en later in de vervolgfilms “The dark knight” en “The dark knight rises”. In 2010 was hij in “Inception” een zakenman wiens brein wordt overgenomen door Leonardo DiCaprio. In “Dunkirk” speelde hij een militair met shellshock.

Andere bijzondere rollen waren die van een transgender in “Breakfast in Pluto” en die van een Ierse arts-revolutionair in het oorlogsdrama “The wind that shakes the barley” van Ken Loach; die film won in 2006 de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. 

Peaky blinder Tommy

Vanaf 2013 schitterde Cillian Murphy in de internationaal zeer succesvolle BBC-reeks “Peaky blinders”, over een misdaadbende in Birmingham in de jaren 20 en 30. Murphy was zes seizoenen lang de koele, meedogenloze bendeleider Thomas - Tommy - Shelby. Op de set van "Peaky blinders" leerde hij onze landgenoot Tim Mielants kennen als regisseur, die hem nu ook regisseert in "Small things like these". De twee zijn vrienden geworden.

BEKIJK - Cillian Murphy als Thomas Shelby in "Peaky blinders":

Oppenheimer

2023 was het jaar van de Hollywood-blockbuster “Oppenheimer”. Opnieuw geregisseerd door Christopher Nolan. Voor zijn rol als de uitvinder van de atoombom, waarvoor hij aanzienlijk vermagerde, won Cillian Murphy een Golden Globe Award, en is hij voor het eerst genomineerd voor een Oscar. Alles samen heeft "Oppenheimer" maar liefst 13 Oscarnominaties. "We zijn allemaal overweldigd en dankbaar. Ik voel me geflatteerd. Het was een ongelooflijk filmjaar", zegt Murphy aan VRT NWS. 

BEKIJK - De trailer van "Oppenheimer":

Heel recent is Cillian Murphy begonnen met een eigen filmproductiebedrijf, “Big things films”, met als eerste worp “Small things like these”, geregisseerd door onze landgenoot Tim Mielants.

En privé? Dat is privé

Murphy is erg op zijn privacy gesteld, hij houdt niet van interviews of rode lopers en deelt geen persoonlijke informatie via sociale media. Voor wie het echt wil weten: hij is al 20 jaar getrouwd met een kunstenares en heeft twee zonen. En hij stond in 2008 op een Ierse postzegel. 

Cillian Murphy in "Peaky blinders"

Meest gelezen