Mag Ivan Leko vrijdagavond opnieuw vieren met zijn spelers?© BELGA

Standard staat opnieuw voor zespuntenmatch: “Westerlo wordt nog belangrijker dan OHL”

Na de thuisoverwinning tegen OH Leuven (1-0) kan Standard vrijdagavond in het Westelse Kuipje opnieuw een belangrijke stap zetten richting het behoud. “Deze match wordt nog belangrijker dan die tegen OHL”, weet Ivan Leko.

Thomas Standaert

Het alarmsignaal is gedoofd, maar de flikkerlichten branden nog. Ook na de cruciale driepunter tegen OH Leuven is het degradatiegevaar nog niet geweken voor Standard (28 punten). Een nieuwe zege tegen Westerlo (26 punten) zou de Rouches naar veilig vaarwater loodsen, temeer omdat achtervolgers OH Leuven en Charleroi (allebei 24 punten) zaterdag tegenover elkaar staan. In het meest gunstige scenario kunnen de Luikenaars een kloof slaan van zeven punten met de dertiende plaats. Zit alles evenwel tegen, dan beginnen ze volgende week met een weinig geruststellende voorsprong van drie punten aan het zware drieluik Union - AA Gent - KRC Genk.

“De overwinning tegen OH Leuven heeft niets veranderd aan onze situatie. Oké, de spelers hebben wat vertrouwen getankt, maar Westerlo wordt een heel nieuw verhaal”

Ivan Leko

Coach Standard

“Westerlo wordt een zespuntenmatch. Dat is nog altijd de realiteit waarin we ons bevinden” , beseft Ivan Leko het belang van een goed resultaat in het Kuipje. “De overwinning tegen OH Leuven heeft niets veranderd aan onze situatie. Oké, de spelers hebben wat vertrouwen getankt, maar Westerlo wordt een heel nieuw verhaal. Deze match wordt nog belangrijker dan die tegen OHL.”

O’Neill bezorgde Standard de zege tegen OHL.© BELGA

Geen winnaarsmentaliteit

De laatste uitoverwinning van Standard dateert ondertussen al van 30 september (1-2 tegen OHL, red.). “Elke wedstrijd is moeilijk voor ons, of het nu thuis of uit is”, reageert Leko. “Als je maar zes van de 25 wedstrijden dit seizoen gewonnen hebt, kan je moeilijk spreken van een winnaarsmentaliteit. Maar daar proberen we verandering in te brengen. Westerlo wordt een key game. Een overwinning zou een huge boost kunnen zijn voor ons.“

Voor die sleutelwedstrijd kan Leko nog altijd niet rekenen op zijn aanvoerder Zinho Vanheusden. De Hasselaar zou de groepstraining pas volgende week kunnen hervatten, net als Nathan Ngoy. Ook Souleyman Doumbia is er straks wellicht niet bij door een overbelastingsletsel. Jonathan Panzo, één van de drie andere wintertransfers, wordt allicht zijn vervanger als linksback. Genoa-huurling en Italiaans toptalent Seydou Fini (17) is wel speelgerechtigd en zit vanavond voor het eerst in de Luikse selectie.