Zakaria El Ouahdi tijdens het kidsevent van KRC Genk in Plopsa Indoor.© Boumediene Belbachir

Plus ArtikelKRC Genk-RWDM (zaterdag 16 uur)

Zakaria El Ouahdi, eerst met en nu tegen RWDM: “Soms ben ik nog te bang om fouten te maken”

Genk -

Het zijn reuzenschoenen om te vullen, het paar van Daniel Munoz. Toch heeft Zakaria El Ouahdi (22) alles om te slagen als nieuwe rechtsachter van KRC Genk. Tegen RWDM speelt de oudste zoon uit een gezin van tien een heel speciale wedstrijd.

Marnik Geukens

Het zal zaterdag raar aanvoelen, beseft Zakaria El Ouahdi nu al. Op 29 juli verdedigde hij op de eerste speeldag nog de kleuren van RWDM, dat bij zijn terugkeer in eerste klasse gewogen en te licht bevonden werd door vice-kampioen KRC Genk (0-4). Zeven maanden later draagt de nederigste en beleefdste der Genkies blauw en wit in de terugmatch.

Sta je nog in contact met verschillende ex-ploegmaats?

Zakaria El Ouahdi: “Het blijft bij reageren op mekaars posts op sociale media. Het elftal van RWDM is ook enorm veranderd ten opzichte van toen, naast die van mij zijn er nog vrij veel in- en uitgaande transfers verricht. Maar ik hou alleen schitterende herinneringen over aan 2,5 jaar RWDM, waar ik mijn eerste stappen als profvoetballer mocht zetten.”

De RWDM-supporters boycotten de wedstrijd door de onvrede met het clubbeleid. Enkele weken geleden sprak de harde kern de spelers al toe op training, het leverde behoorlijk intimiderende beelden op.

“RWDM heeft een heel fanatieke aanhang. Het is er altijd zwart of wit. Dat zorgt voor dolle taferelen op de mooie momenten, zoals bij de promotie vorig seizoen. Maar het uit zich ook op deze manier als het minder loopt.”

Zakaria El Ouahdi (rechts) op de openingsspeeldag met Alieu Fadera.© BELGA

RWDM pakte de jongste zeven weken 1 op 21. Maar ook Genk zit met 3 op 15 in een stevige dip. Alleen winnen is zaterdag een optie.

“Dat beseffen we maar al te goed. Ik ben er ook van overtuigd dat ons dat zal lukken. Er zit echt heel veel kwaliteit in onze kern, dat gaan we de volgende weken opnieuw tonen.”

Voor jou is er de voorbije weken heel veel veranderd na het vertrek van Daniel Munoz.

“Zowel voor Daniel Munoz, die zijn Premier Leaguedroom in vervulling zag gaan, als voor mij was zijn transfer naar Crystal Palace heel goed nieuws. Ik heb het afgelopen half jaar heel veel opgestoken van hem en ik wil graag tonen waartoe ik in staat ben.”

“Zowel voor Daniel Munoz als voor mij was zijn transfer heel goed nieuws. Ik heb het afgelopen half jaar heel veel opgestoken van hem en ik wil graag tonen waartoe ik in staat ben”

Zakaria El Ouahdi

KRC Genk

De lat ligt hoog en je had al enkele leermomenten, zoals bij de eerste tegengoal in Leuven. Hoe ga je daarmee om?

“Ik wilde daar op het verkeerde moment druk zetten, waardoor onze rechterflank open kwam te liggen. Zulke fases worden achteraf heel uitgebreid geanalyseerd met videobeelden. We doen er immers alles aan opdat ik leer uit mijn fouten.”

Wat zijn op dit moment nog je grootste werkpunten?

“Ik heb natuurlijk defensief veel moeten opsteken, omdat ik eerder als aanvaller ben opgeleid. Maar daar heb ik grote stappen vooruit gezet, met dank aan de staf en veel medespelers, die me goed sturen. Ik vind vooral dat ik nog meer lef moet durven tonen. Soms ben ik nog te bang om fouten te maken, waardoor ik mijn kwaliteiten niet volledig benut.”

Die kwaliteiten zijn duidelijk: je bent technisch sterk, beschikt over een indrukwekkend loopvermogen en toont veel doorzettingsvermogen. Zo herpakte je je al enkele keren tijdens de match na een mindere start.

(Glimlacht) Dat laatste heeft mijn vader me ook al gezegd. Ik weet echt niet waarom ik na rust beter uit de verf kom dan in de eerste helft. Misschien komt mijn loopvermogen dan meer tot uiting. Hopelijk moet ik dat niet te vaak tonen, ik wil er vanaf de eerste minuut van de wedstrijd staan.”

© Isosport

Komt je familie naar elke wedstrijd kijken?

“Mijn vader sowieso, mijn moeder komt mee als het lukt. Ze hebben een groot gezin om voor te zorgen.”

Wat bedoel je met groot?

“Ik ben de oudste van acht kinderen. Vijf jongens en de jongste drie zijn meisjes. Twee van mijn broertjes voetballen ook, bij Ekeren-Donk.”

“De Olympische Spelen? Het zou schitterend zijn om mijn plaats in de Marokkaanse selectie vast te houden. Ook in dat verband is het een opsteker dat ik nu speel”

Zakaria El Ouahdi

KRC Genk

Komen ze vaak op bezoek in Genk?

“Daags voor de wedstrijd komen ze af. Ik woon voor het eerst alleen, de rust van Genk ligt me beter dan het drukke van de stad in Antwerpen. De mensen zijn ook heel vriendelijk en behulpzaam, ik voel me hier echt op mijn gemak.”

Kijk je ook al uit naar het drukke Parijs in de zomer?

(Knikt) De Olympische Spelen, bedoel je? Het zou schitterend zijn om mijn plaats in de Marokkaanse selectie vast te houden. Ook in dat verband is het een opsteker dat ik nu speel. Verder wil ik er nog niet te veel mee in mijn hoofd zitten, de strijd om een ticket voor play-off 1 met KRC Genk eist al mijn energie op.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer