In Gaza had Ezzedin al een opleiding tot barbier gevolgd, in ons land volgt hij opnieuw een kappersopleiding.© dise

Zelf gevlucht uit Gaza, nu knipt Ezzedin (24) de haren van daklozen in Hasselt

Hasselt/Genk -

Zo’n vijf jaar geleden vluchtte hij uit de Gazastrook, nu woont de Palestijnse Ezzedin Abu lamzi (24) in Bokrijk, spreekt hij perfect Nederlands en werkt hij als barbier in een dagopvang voor daklozen. “Ik weet zelf wat het is om in een uitzichtloze situatie te zitten.”

Dirk Selis

In 2019, na een vakantie in Cuba, besloot Ezzedin Abu Lamzi om niet terug te vliegen naar het Palestijnse Gaza, waar hij tot dan woonde. De situatie leek er uitzichtloos en dus vluchtte hij vanuit Cuba naar België. Na wat omzwervingen in de asielcentra van Brussel, Luik en Sint-Truiden woont hij nu in het Genkse Bokrijk. Het Nederlands heeft hij intussen perfect onder de knie. Sinds 2023 volgt de jonge Palestijn een kappers­opleiding bij SyntraPXL. “In Gaza had ik al een opleiding tot barbier gevolgd en deed ik ook al wat ervaring op”, vertelt Ezzedin. “Een kappersopleiding in België leek me dus een goed vervolg.”

Ervaring opdoen

Intussen is Ezzedin ook hier al aan de slag als barbier. Dat doet hij als vrijwilliger in Café Anoniem, een dagopvang voor daklozen en andere kwetsbare mensen in Hasselt. Op maandag verzorgt en knipt hij telkens de haren van wie dat wil. “Onze bezoekers kunnen zich inschrijven voor een kappersbeurt”, vertelt Céleste Herbots (23), opbouwwerker voor Saamo Limburg. “Een aantal van deze mensen komt elke dag naar Café Anoniem voor een kom soep, een babbel of gewoon om zich even op te warmen. Anderen komen alleen om hun haar te laten knippen.”

Ezzidin knikt. “Ik vind het leuk om hier vrijwilligerswerk te doen”, zegt hij. “Om deze mensen blij te maken door hun haar te wassen, te knippen of te föhnen. Maar ik doe het ook om zo veel mogelijk ervaring op te doen. Alleen zo kan ik de best mogelijke kapper worden. Ik hou ervan om deze mensen te helpen omdat ik zelf ook veel meegemaakt heb. Ik weet wat het is om in een uitzichtloze situatie te zitten.”

© dise

Nog een diploma

Eerste klant van de dag is Gaëlle (52). Zij was vroeger zelf kapster en geniet zichtbaar als Ezzedin haar mooie lange haren verzorgt. “Twee keer wassen en twee keer balsem erop doen, hé Ezzedin”, vraagt Gaëlle tot drie keer toe. “En mijn hoofdhuid goed wassen en dan de haren goed drogen met de handdoek. Zo moesten wij het vroeger ook altijd doen.” Ezzedin doet wat zijn klant vraagt met een grote glimlach.

Voor zijn eindproef moest Ezzedin afgelopen december zijn eigen modellen meebrengen, maar die kwamen helaas niet opdagen. Daardoor kon hij de proef niet afleggen. Over enkele maanden krijgt hij een tweede kans. “Hopelijk dagen de modellen dan wel op”, zegt Ezzedin. “Daarna wil ik graag mijn eigen kapsalon uit de grond stampen, met personeel dat de zaak helpt draaien zodat ik alsnog verder kan studeren. Al weet ik nog niet voor welk diploma ik dan wil gaan, maar boekhouder zal het niet worden. (lacht)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer