© Bart Vanopré

© Bart Vanopré

© Bart Vanopré

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Dankzij deze Lummense vader en zoon is jachthoornblazen cultureel erfgoed

Lummen -

Vorige maand is het jachthoornblazen in Vlaanderen erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Vader en zoon Raoul en Bart Vanopré uit Lummen zetelden in de werkgroep die voor de erkenning ijverde. De passie ging niet over van vader op zoon, maar van zoon op vader.

Bart Vanopré

Raoul en Bart Vanopré spelen al meer dan dertig jaar jachthoorn. De microbe werd niet doorgegeven van vader op zoon, maar van zoon op vader. Bart maakte op zijn elfde kennis met het muziekinstrument via een spreekbeurt in de lagere school, later kreeg ook zijn vader de smaak te pakken. “We bespelen de Fürst-Pless- en parforcehoorn, in de volksmond ook wel de Duitse jachthoorn genoemd”, legt Bart uit. “Het instrument is niet zo gekend bij het grote publiek. Dit type jachthoorn is te herkennen aan de groene of zwarte band waarmee het instrument omwikkeld is. De kleine hoorns spelen vaak de eerste partijen en de grote hoorns verzorgen vaak de baspartijen.”

Wekelijks repeteren vader en zoon samen op woensdag als voorbereiding op de repetitie met jachthoorngroep Horrido op donderdagavond. “Tijdens de zomermaanden krijgen we vaak applaus van de buren”, lacht Bart. “Onze groep bestaat al meer dan 40 jaar en telt negen leden uit alle windstreken van Limburg. In heel Vlaanderen zijn er maar elf jachthoorngroepen die de Fürst-Pless- en Parforcehoorn bespelen, de gemiddelde leeftijd is rond de 60 jaar. We hopen dat deze specifieke jachthoorncultuur met de erkenning als cultureel erfgoed nooit verloren gaat.”

Natuur

Het instrument wordt nog vaak met de jacht geassocieerd, maar de Lummenaren geven aan dat hun jachthoorngroep al meer dan 15 jaar geen drijfjachten meer verzorgt met hun jachthoorngroep. “De jachthoorn is een muziekinstrument met veel mogelijkheden, maar heeft zijn signaalfunctie verloren”, zegt Bart. “De meeste optredens zijn nu vaak ceremonieel, zoals een verwelkoming van gasten in een kasteeldomein, Sint-Hubertusvieringen, dierenzegeningen en begrafenissen.”

“Dat is een positieve trend, want het muziekinstrument heeft veel meer te bieden dan jachtgebonden activiteiten”, vindt Bart. “We willen natuurlijk onze roots niet verloochenen, maar in een nieuwe tijdgeest heeft dit muziekinstrument zeker nieuwe mogelijkheden. We zijn dan ook volop bezig aan het uitschrijven van zogenaamde borgingsacties om het immaterieel erfgoed levend te houden.”

Bart geeft toe dat hij vaak tijdens een wandeling zijn Taschen-Horn, een compacte Fürst-Plesshoorn, meedraagt om er op een leuke locatie een muziekstukje te spelen. “In de natuur klinkt deze hoorn prachtig, het gaat harmonisch samen met de andere geluiden.”

https://www.barv.be/jachthoornblazershorrido/

https://www.youtube.com/watch?v=JPw4GYiT48A

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer