“Die tiener uit Leuven vonden we 50 meter van zijn deur, dat was zwaar”: Alain Remue over de zoekacties in 2023

De Cel Vermiste Personen onder leiding van Alain Remue staat 24/7 klaar om vermiste personen op te sporen.© fvv

Gent -

Een kwart minder dossiers van onrustwekkende verdwijningen in 2023 voor de federale politie. Een hoopgevend cijfer, maar Alain Remue van de Cel Vermiste Personen is voorzichtig. “We zagen veel overlijdens, vooral van één specifiek type.”

Simon Dekaezemaker

Ze werden opgericht net voor de zaak Marc Dutroux losbarstte en waren de inspiratiebron voor de serie Vermist met Koen De Bouw en Joke Devynck: de Cel Vermiste Personen. Dagelijks staat het team van Alain Remue 24/7 paraat om vermiste personen over heel België te helpen zoeken.

LEES OOK. 25 jaar na oprichting Cel Vermiste Personen: “Daar stonden we dan: op ons knieën in de modder, samen te blèten”

De speurders brengen jaarlijks honderden onrustwekkende verdwijningen tot een goed einde. In 2023 behandelden ze 641 dossiers. Maar opvallend: in 2023 moest het team 24 procent minder van zulke zaken aanpakken dan in 2022. Dat blijkt uit jaarcijfers die de federale politie uitbracht.

Belangrijke samenwerking

Alain Remue maakt ook deze vaststelling. Het verklaren is veel moeilijker. “Bij onrustwekkende verdwijningen zien we weinig trends of tendensen, dus het kan zijn dat we in 2024 opnieuw 800 dossiers hebben”, nuanceert Remue. “Het gaat over individuele beslissingen van mensen.”

Een goede samenwerking met de lokale politie zorgt wel voor een efficiëntere werking. “Bij ons komen enkel maar nog de echte onrustwekkende verdwijningen terecht”, zegt Remue. “De lokale politiezones zijn onze voelsprieten. Bij de minste twijfel bellen ze ons en schieten we in gang.”

LEES OOK. Na overlijden in Vaartkom: “De afgelopen 30 jaar ondergingen 15 jongeren hetzelfde lot. Opmerkelijk: altijd jongens”

De Cel Vermiste Personen bestaat bijna dertig jaar. Meer dan 30.000 zaken werden doorheen de jaren door Remue en zijn team behandeld: accidenten, wanhoopsdaden, vermiste kinderen en demente ouderen. Slechts 1 procent van de dossiers hebben een crimineel karakter.

Basisregels

Er zijn drie gouden basisregels bij de job. Elke zaak is verschillend, de eerste 24 uur zijn cruciaal en het team sluit niets uit. “Een aangifte wordt altijd au sérieux genomen”, zegt Remue. “‘Wacht keer een dag madam en als uw zoon morgen nog niet thuis is, kom dan eens terug’, neen dat gebeurt niet.” (Lees verder onder de foto)

De zoekactie naar de vermiste Valentin in Gent vorig jaar.© fvv

“Zeg nooit, nooit”, is een belangrijk devies van de speurders. Sommige aangiftes eindigen met een zoon die even vermist is, maar stiekem bij zijn geheim lief is blijven slapen. “Andere zaken beginnen zo en dan lijken de ouders eerst niet ongerust, maar toch kunnen ze in een drama eindigen.”

Het team kreeg in 2023 veel zware dossiers te verwerken. In januari belandde de 25-jarige Imane met haar fiets in de Zenne. Twee brandweermannen sprongen nog in het water, maar konden haar net niet grijpen. Drie weken lang zocht het team naar het lichaam van het vermist meisje.

In januari belandde de 25-jarige Imane met haar fiets in de Zenne.© Nieuwsblad

En in Gent werd in maart vijf dagen gezocht naar Valentin. De 23-jarige raakte vermist na een bezoek aan de Kompass Klub. Vijf dagen later werd zijn lichaam gevonden. In Leuven raakte een 19-jarige in september vermist na een avondje stappen. Ook hij werd in het water aangetroffen.

LEES OOK. Lichaam vermiste Valentin (23) gevonden in water aan Oude Dokken: wetsarts komt ter plaatse

Stijging

“Achter elk dossier zit een gezicht en familieleden”, zucht Remue. “Dan sta je daar samen aan het water te zoeken met de familie ter plaatse. Bang aan het afwachten. De tiener uit Leuven is op 50 meter van zijn deur gevonden. Dat brengt een ongelofelijk emotioneel aspect met zich mee.”

Alain Remue
Cel Vermiste Personen
"De tiener uit Leuven is op 50 meter van zijn deur gevonden. Dat brengt een ongelofelijk emotioneel aspect met zich mee"

De Cel zag in 2023 wel een stevige stijging in het aantal overlijdens. “Veel ongevallen, maar het merendeel zijn zelfdodingen. Slachtoffers van alle leeftijden, maar jammer genoeg veel jongeren. Dat zijn één voor één drama’s voor de vrienden en familie. Ook bij ons blijft dat hangen.”

LEES OOK. “Brandweermannen konden haar net niet grijpen”: Imane (25) was na het werk onderweg naar huis, toen getuigen het ongeluk zagen gebeuren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen