2023 Pierre Crom

Situatie in Avdiivka, strategisch en symbolisch belangrijke stad in oosten van Oekraïne, "is kritiek"

De situatie in Avdiivka, een stad in het oosten van Oekraïne, is kritiek. Dat zegt John Kirby, de woordvoerder van de Amerikaanse nationale veiligheidsraad. De Russen lijken er steeds meer voet aan de grond te krijgen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski benadrukt dat hij alles in het werk stelt om de militairen te helpen. 

Avdiivka wordt al maanden omsingeld en hevig aangevallen door het Russische leger. De troepen dreigen in de problemen te raken doordat de Russen dichterbij komen en er een ernstig tekort aan wapens en munitie is. Ze kunnen alleen nog worden bevoorraad vanuit het noordwesten, en ook die aanvoerroute is bijna door Russische troepen bereikt. "We worden gedwongen om in 360 graden te vechten", vertelt commandant Andrii Biletsky.

Gisteren raakte bekend dat het Oekraïense leger een onbekend aantal soldaten terugtrekt uit de belegerde stad. De militairen worden nu op "gunstigere plekken" gezet, klinkt het. Er zijn ook versterkingen naar het gebied gestuurd.

Op de berichtenapp Telegram wordt gemeld dat de Russische troepen vooruitgang blijven boeken en de situatie blijft verslechteren door "onophoudelijk vuren". Een van de Telegramkanalen is omgedoopt "de hel van Avdiivka". 

Strategisch belangrijke plek

De strijd om Avdiivka is intussen al bijna tien jaar aan de gang. Sinds de annexatie van de Krim in 2014 ligt het stadje aan de frontlinie. Het ligt ook dicht bij de regionale luchthaven en is een belangrijk verkeersknooppunt. Dat alles maakt de plek strategisch erg belangrijk: het geeft toegang tot andere delen in het land. 

BEKIJK - Ook in 2017 lag de stad onder vuur in de strijd met Russische rebellen:

Videospeler inladen...

Al sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, op 24 februari 2 jaar geleden, worden de gevechten er stevig opgedreven. Sindsdien is Avdiivka leeggelopen. Waar er in 2021 naar schatting nog bijna 32.000 mensen woonden, zijn dat er nu niet veel meer dan 1.000. Bijna alle civiele infrastructuur is er door de hevige gevechten vernield.

Toch slaagden de Russen er tot nu toe niet in de stad te veroveren. Avdiivka werd zo een symbool van Oekraïens verzet. Als Rusland de stad kan veroveren, zou dat een opsteker zijn voor het Russische leger.

Avdiivka vs. Bachmoet

De belegering van Avdiivka vertoont veel gelijkenissen met de strijd rond Bachmoet, de stad die iets noordelijker ligt en in 2022 de inzet was van het winteroffensief. Rusland gebruikt nu dezelfde technieken. Het leger probeert de stad te omsingelen en van overal te bestoken. Daardoor werd ook Bachmoet grotendeels verwoest.

2024 Libkos

Meest gelezen