Direct naar artikelinhoud
GetuigenissenMaandstonden

‘Ik heb weer witverlies, en daar ben ik blij mee’: zij slaan het menstruatietaboe aan diggelen

Elodie Gabias, Coely Mbueno en Lynn Van den Broeck.Beeld DPG, Eva Beeusaert, VRT

Het rode leger, tante Rosa of die tijd van de maand? Als het aan de vrouwen uit Bloedserieus op VRT Max ligt, zeggen we gewoon waar het op staat: maandstonden, inclusief bloedvergieten. Drie open gesprekken over humor, pilmoe zijn en je cyclus omarmen.

Contentcreator Elodie Gabias (26): ‘Humor is een heilig middel, zolang maandstonden niet weggelachen worden’

In haar vlogs op TikTok en andere socials sprak ze al openlijk over haar regels, de drempel om voor Bloedserieus een videodagboek bij te houden was bijzonder klein voor de West-Vlaamse contentcreator Elodie Gabias. “Ik doe gewoon hetzelfde, maar tegen betaling”, lacht ze. Dat ze vandaag zonder gêne vertelt hoe soms de hele Nijl uit haar ‘vleesvlinder’ lijkt te stromen, was in het middelbaar ondenkbaar. “Ik sloop onopgemerkt naar de wc om zo stilletjes mogelijk dat maandverband open te doen. Niemand mocht merken waar ik mee bezig was. Laatst vroeg een meisje mij in de toiletten op de luchthaven of ik toevallig maandverband had. Nice dat ze dat durfde vragen, ik zou vroeger een hele wc-rol in mijn onderbroek gepropt hebben.”

Waar al die openheid niets aan verandert: vaak blijven die regels een ongemakkelijk gedoe. Gabias toont in de serie wat ze zoal nodig heeft om de maandelijkse vloed op te vangen en worstelt met een iets te grote tampon. “Ik heb daar veel tips over gekregen via persoonlijke berichten dat ik eens menstruatieondergoed of een cup moet proberen. Maar dat is niks voor mij, ik voel me het best bij een tampon met inbrenghuls. En voor iedereen die zich zorgen maakte: ik heb nu wel een maatje kleiner gekocht.”

Elodie Gabias.Beeld DPG Media

Eén manier werkt volgens Gabias altijd om het thema open te breken: “Voor mij is humor een heilig middel. Niet om maandstonden weg te lachen, maar met een goede grap wordt het gesprek minder serieus en verdwijnt het ongemak. Het hangt er wel van af wie de mop maakt, voor mannen ligt de grens toch ergens anders dan voor vrouwen bij dit thema.” Humor kan ook helpen om de schaamte bij jonge meisjes weg te masseren. “Met een mopje lukt het soms wel en ineens besef je dat elke vrouw in je omgeving nu of vroeger hetzelfde doormaakt: je mama, oma en zelfs leerkrachten. Voor mij was dat de klik om te denken: boeien, ik heb het er gewoon over. We hebben die regels iedere maand, waarom zouden we ons daarvoor moeten schamen?”

Nog een beetje timmeren aan de weg naar openheid en dan wordt het een even luchtig onderwerp als het weer, hoopt Gabias. “Ik was aangenaam verrast hoe jonge gasten over de maandstonden van hun lief vertellen, zoveel respect. Ik zeg er weleens iets over tegen mijn papa, maar met een bende random mannen heb ik het er nog nooit over gehad. Ook mijn date die je in de reportage ziet wist niet wat er aan de hand was. Misschien onderschatten we mannen daar wel in.”

Zangeres Coely Mbueno (30): ‘Als je geboekt bent voor een show zal je springen, regels of niet’

“Komaan, we zijn 2024.” Voor Coely is het volstrekt logisch dat praten over je maandstonden geen issue meer zou mogen zijn. Vooral als die regels zelf voor een hoop issues zorgen. “Toen ik twaalf was kwamen ze pijnloos en zonder veel gedoe. Ik voelde mij niet bizar of zo, mijn mama had me goed voorbereid. Met de jaren werden ze wel alsmaar pijnlijker, vaak met migraine. Ik voel me vaak zo mottig als wat, soms ben ik zo ziek dat ik mijn bed niet uit geraak.”

Als die hevige pijnen opduiken kan ze gelukkig rekenen op begrip van haar team van muzikanten, allemaal mannen. “Niet dat ik een plan van aanpak had bij de sollicitaties, ik heb gewoon niet zo veel gêne en die gasten hebben ook een vriendin of vrouw.” In de muziekwereld is die openheid een noodzaak: “In de studio kun je de ene dag in een zalige flow zitten en de volgende dag lukt er niks doordat je je regels moet krijgen. Dan wil ik dat de mensen rond mij snappen wat er aan de hand is, dat maakt samenwerken aangenamer voor hen én voor mij.”

En toch blijft het als artiest soms heftig om met regels en al het podium op te kruipen, vertelt de hiphopzangeres. “Je lichaam vertelt je eigenlijk dat je rust moet nemen, maar als artiest gaat dat niet. Als je geboekt bent voor een show zal je springen, regels of niet. Artiesten lijken daarin op topsporters en als vrouw zijn we dat gewend: op je tanden bijten en doorgaan. Maar drie shows geven als ik mijn regels heb, dat is een merde, als ik van dat podium kom, ben ik een zombie.”

Zangeres Coely.Beeld Eva Beeusaert

Om de pijnlijkste kantjes ervan af te vijlen, probeert Coely bij te leren over wat haar lichaam nodig heeft. “Kippenbouillon bijvoorbeeld, meer drinken en mijn lichaam blijven voeden met gezonde dingen zodat ik de cravings voor ben. Ik ben er een boek over aan het lezen en dat werkt zo hard voor mij.” Hoewel ze er flink van kan afzien, ervaart Coely haar maandstonden niet als iets slechts: “Het is pijnlijk, maar het is ook natuurlijk. Het maakt ons tot wie we zijn als vrouw, echte queens. Dankzij die cyclus kunnen we kinderen baren, dat mogen we embracen en dat is ook de reden waarom mannen er rekening mee moeten houden.”

Die boodschap zal haar zoontje van twee zonder twijfel meekrijgen: “Ik heb geen andere keuze, ik moet het wel bespreekbaar maken. Verandering gaat traag, niet iedereen is er klaar voor om openlijk over maandstonden te praten. Maar ik kan er wel voor zorgen dat mijn zoon op termijn weet hoe hij ermee om moet gaan. Als hij een meisje ziet met een bloedvlek hoeft hij dat niet raar te vinden, maar kan hij bijvoorbeeld zijn trui geven zodat ze die om zich heen kan slaan.” Verder heeft ze nog één belangrijke boodschap: “Meisjes die geen tampons en maandverband kunnen kopen: fix dat eens. Zorg dat het op alle scholen gratis beschikbaar is. Dat is geen luxe, we hebben het nodig.”

Actrice Lynn Van den Broeck (31): ‘Ik heb weer witverlies, dat klinkt misschien raar, maar ik ben daar blij mee’

Lynn Van den Broeck heeft weinig moeite met maandstonden en consorten. De Thuis-actrice werkte eerder al samen met een merk van menstruatieondergoed en merkte aan de reacties dat het thema nog wat liefde en openheid kan gebruiken. “Via mijn socials kreeg ik zoveel verhalen over onzekerheid te horen, dus leek het mij nuttig om ook eens over mijn eigen regels te vertellen.” Dat gevoel werd bevestigd toen een meisje iets bij haar thuis kwam oppikken en het gesprek bijna meteen over Bloedserieus ging: “Ze vroeg mij hoe het was om te stoppen met de pil en zo hebben we een kwartier staan babbelen over maandstonden. Zonder deze serie zou dat niet gebeurd zijn.”

In de serie vertelt de actrice dat ze ‘pilmoe’ was en geen zin meer had om elke dag zo’n pilletje met hormonen in haar lijf te stoppen. “Niet dat ik tegen de pil ben, vijftien jaar was ik er goed mee, maar op een dag had ik het gehad.” Om de roddelcircuits voor te zijn: Van den Broeck is niet gestopt om zwanger te worden. Gelukkig bestaan er andere manieren van anticonceptie. “Stoppen met de pil is echt een openbaring, er is nu niets meer dat mijn lijf structuur oplegt. Ontpillen kan soms lang duren, hoorde ik van andere vrouwen, bij mij ging het snel: al vanaf de tweede maand volgde mijn lijf opnieuw een eigen ritme. Niet dat ik nu minder last heb van mijn regels, maar sinds de natuur opnieuw de overhand neemt, voel ik mijn lichaam beter aan. Ik voel mijn eisprong letterlijk in mijn lichaam, dat had ik vroeger nooit. En ik heb weer witverlies, dat klinkt misschien raar, maar ik ben daar blij mee. Voor mij is dat een teken dat mijn lichaam opnieuw aan het werk is.”

Lynn Van den Broeck.Beeld Primo

Die verschillende soorten uitscheidingen vertellen de actrice in welke fase van haar cyclus ze zit, niet altijd tof maar wel handig. “Dat jongens en mannen regels vaak vies vinden, daar kan ik niet tegen. We bloeden iedere maand en dat is zo normaal. Dat bloed is nog maar één ding, je kunt je ook zo down voelen. Dat mentale heeft zoveel impact. Als je dan negatieve reacties krijgt, kun je zo hard het gevoel hebben dat je er alleen voor staat.”

Een simpele manier om de openheid te vergroten is volgens Lynn Van den Broeck maandverband en tampons meer zichtbaar maken: “Waarom verstoppen we dat als we in een café of restaurant naar het toilet lopen? Ik doe dat zelf ook, maar je zou dat toch gewoon zichtbaar in je hand moeten kunnen houden.” Misschien iets voor een serie als Thuis om zo’n situatie in een scenario in te schrijven? “Dat is geen slecht idee, we doorbreken vaak taboes rond seks en relaties, dus waarom ook niet rond regels. Als een scène zich ertoe leent, zou ik dat zeker voorstellen.”