Eerder deze week liet Natuurpunt het ongenoegen over de gang van zaken al blijken

Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu misnoegd over akkoord tussen boeren en Vlaamse regering: "Een hold-up door de landbouw"

De natuur- en milieu-organisaties Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu (BBL) zijn erg scherp over het akkoord van de Vlaamse regering en de landbouworganisaties. Volgens Jos Ramaekers van Natuurpunt heeft de landbouwsector "een hold-up" gepleegd op de Vlaamse regering. Dat de organisaties wel mee aan tafel mogen schuiven bij een werkgroep over het toekomstige grondgebruik in Vlaanderen vinden ze een goede zaak. 

De natuur- en milieuorganisaties lieten de voorbije dagen al hun ongenoegen blijken over de manier waarop de Vlaamse regering het landbouwoverleg heeft aangepakt en over het feit dat organisaties als Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu (BBL) niet mee aan tafel zaten. Natuurpunt is daar "zwaar ontgoocheld" over, herhaalt Jos Ramaekers, directeur Beleid bij Natuurpunt, in "De ochtend" op Radio 1.

BELUISTER - Jos Ramaekers betreurt dat Natuurpunt niet aan de onderhandelingstafel zat:

"Je beloont de wet van de straat”, aldus Ramaekers. "Het is omdat landbouwers met tractoren het economische leven stilleggen dat er zo paniekerig is gereageerd en dat er nu eenzijdig maatregelen zijn afgekondigd. Dat is niet voor herhaling vatbaar."   

"De wijze waarop het akkoord tot stand kwam, is een democratie onwaardig en miskent het algemeen belang dat centraal moet staan. Onder druk van een enkele stakeholder met een eenzijdige agenda maatregelen doorvoeren, zo voer je geen beleid in Vlaanderen — en al zeker niet omtrent natuur en milieu, cruciaal voor ieders welzijn", zegt Natuurpunt in een gemeenschappelijke verklaring samen met de Bond Beter Leefmilieu (BBL).

Wel in werkgroep

Dat de natuurorganisaties wél mee aan tafel zullen mogen schuiven bij de geplande werkgroep die zich moet buigen over het toekomstig grondgebruik in Vlaanderen, vinden ze wel een goede zaak.

Eerder in "De ochtend" op Radio 1 had Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir (N-VA) gezegd dat de Vlaamse regering het belangrijk vindt om het toekomstige grondgebruik in het kleine Vlaanderen te bespreken met de belanghebbenden.

“Als we de polarisering willen overstijgen, en als het over natuur gaat, moeten natuur- en milieuorganisaties mee aan de tafel zitten, dat lijkt me heel logisch”, aldus Demir.

Die bewuste werkgroep zal concreet bestaan uit vertegenwoordigers van verschillende belangengroepen: landbouw, natuur, recreatie, industrie en wonen, en zal geleid worden door een procesbegeleider. Tegen 1 juli moet de werkgroep een eerste rapport opleveren over hoe er in Vlaanderen moet worden omgegaan met landgebruik.

Wel of geen gronden kopen?

Om de landbouwgrond beter te beschermen, is tussen de Vlaamse regering en de landbouworganisaties afgesproken dat de Vlaamse overheid tot 1 oktober zelf geen grond in agrarisch gebied meer zal aankopen.  

Op die tijdelijke regel worden wel enkele uitzonderingen gemaakt, zoals voor werken van algemeen belang of in overstromingsgebieden, maar ook voor gronden in Europees beschermde natuurgebieden.

Over de aankoop van landbouwgronden door Natuurpunt is nog geen beslissing genomen. Daarover zal volgens minister Demir pas beslist worden als de natuurorganisaties zelf gehoord zijn. "Er wordt niets over hen beslist zonder hen”, zo is te horen. In tegenstelling tot de Vlaamse overheid kan Natuurpunt dus gronden blijven aankopen. 

BEKIJK - Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir legt in "De ochtend" op Radio 1 uit wat er is afgesproken over het grondgebruik in Vlaanderen:

Videospeler inladen...

Erkentelijk en sceptisch

Natuurpunt en de BBL hebben ook problemen met delen van de inhoud van het akkoord. De toegevingen voor het nieuwe mestactieplan zijn onverstandig en strooien de landbouwers zand in de ogen, klinkt het. "Voldoende gezond drinkwater voor mens en natuur is niet langer gegarandeerd. Dat de intensieve teelten een regeling krijgen die hen wel water garandeert, snijdt diep in de droge regio’s van West-Vlaanderen. Dat de waterkwaliteit en biodiversiteit zo verder bergaf gaan, is onverantwoord."

Anderzijds zijn de organisaties wel tevreden dat er niet aan het stikstofakkoord werd gemorreld en dat ook inzake de grondendiscussie geen "onbezonnen beslissing" werd genomen. Ze vinden het een goede zaak dat er werk wordt gemaakt van een langetermijnvisie op landbouw, maar onderstrepen dat de hete aardappel wordt doorgeschoven naar de volgende regering.

Natuurpunt en BBl zijn Demir "erkentelijk voor de inspanningen die zij heeft geleverd heeft om het natuurbeleid zo veel mogelijk overeind te houden". Maar dat vanuit de landbouwsector nu de spreekwoordelijke hand gereikt wordt naar de natuurorganisaties, wordt toch met enige scepsis bekeken. "We nemen die uitgestoken hand aan. Maar na de hold-up van de Vlaamse regering door de landbouwsector is dat toch een uitspraak die we met de nodige voorzichtigheid benaderen", vindt Jos Ramaekers.

Meest gelezen