"Samenwerken in plaats van naar elkaar te wijzen": zo wil minister Verlinden drugsgeweld in Brussel aanpakken

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) erkent dat het niet eenvoudig wordt om de drugscriminaliteit in Brussel aan te pakken. “In een land dat zo complex is als het onze, met bevoegdheden die verdeeld zijn, moeten heel veel partners zich inzetten.” Ook de problematiek zelf is maatschappelijk gecompliceerd. Toch is het volgens haar niet te laat. “We moeten dit de baas kunnen.”

In vier dagen tijd waren er evenveel schietpartijen in Brussel, stuk voor stuk gelinkt aan de georganiseerde drugscriminaliteit. Buurtbewoners getuigden dat slechts enkele uren na het laatste incident, waarbij een dode viel, er alweer een nieuwe dealer op een stoeltje drugs zat te verkopen.

Hoe hieraan te beginnen? “De ochtend” op Radio 1 stelde de vraag aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Volgens haar is het een kwestie van samenwerken. “In een land dat zo complex is als het onze, met bevoegdheden die verdeeld zijn, moeten heel veel partners zich inzetten.”

“Heel veel partners”, dat zijn: de federale regering – “die van de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit een prioriteit heeft gemaakt”, het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest – “dat een coördinerende bevoegdheid heeft” en de lokale besturen met hun lokale politiezones – volgens Verlinden de eerste in lijn om de lokale veiligheid te garanderen.”

Financiële middelen politie

Het lijkt mooi in theorie, maar in praktijk klinkt er flink wat commentaar. De Brusselse politie bijvoorbeeld klaagt aan dat ze onderbemand zijn. Volgens De Tijd wordt die ondergefinancierd in vergelijking met andere politiezones, een gevolg van het federale financieringsmodel.

Ik heb een complex model geërfd waar veel van mijn voorgangers hun tanden stuk op hebben gebeten

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

“Het is inderdaad zo dat voor de financiering van de lokale politiezones gewerkt wordt met een heel oud model, een restant van een hervorming lang geleden”, erkent Verlinden. “Het is een complex model, heel veel verschillende parameters om uit te maken welke zone welk federaal bedrag kan krijgen. Ik heb het geërfd nadat veel van mijn voorgangers er hun tanden stuk op hebben gebeten, maar ik ben er wel mee aan de slag.”

Concreet heeft Verlinden een studie aangevraagd om het zogenoemde KUL-model in kaart te brengen en te vereenvoudigen, zodat een gelijkwaardige verdeling van de financiële middelen mogelijk wordt gemaakt. Dat voorstel kan de volgende regering als blauwdruk gebruiken, klinkt het.

Nieuw wetsvoorstel

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is evenmin tevreden. Hij zegt dat het drugsgeweld de bevoegdheid van het Brussels Gewest overstijgt, en dat zijn coördinerende rol weinig voorstelt zolang daar geen operationele bevoegdheden bij te pas komen.

Daar hoopt Verlinden met een nieuw wetsontwerp een mouw aan te passen. “Bedoeling is dat er in geval van uitzonderlijke of acute, politiezone overschrijdende problematieken meer operationele bevoegdheden naar de minister-president gaan. Hierover is lang gediscussieerd in de regering, nu wordt het besproken in het parlement. Ik hoop dat de nieuwe wet er snel komt.”

Volgens de minister is los daarvan coördinatie van wezenlijk belang om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken. “Dat is ook wat momenteel gebeurt: we hebben gisteren nog samengezeten met de federale politie, de lokale zones en het parket om te kijken hoe we de inzet van zowel lokale als federale politiemensen optimaal mogelijk kunnen maken.”

Straten niet overlaten aan junkies en dealers

Als het erop aankomt, zijn het voornamelijk zij die de Brusselse straten veilig moeten houden. “Er zijn heel veel politiemensen in Brussel, meer dan 5.600. Ter vergelijking: in Antwerpen zijn dat er een 3.000-tal. We kunnen niet op elke hoek van de straat politiemensen zetten, dus er moet een goede samenwerking zijn zodat getoond wordt dat die straten niet worden overgelaten aan dealers en junkies.”

Bedoeling blijft dat de federale politie hen blijft ondersteunen bij bijvoorbeeld voetbalmatches, betogingen, Europese toppen enzovoort.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) kondigt daarbovenop aan dat illegale drugsdealers die opgepakt worden in de beruchte Peterboswijk in Anderlecht prioritair uitgewezen zullen worden.

Ik voel me mee verantwoordelijk om de veiligheid voor de buurtbewoners en alle bezoekers van Brussel te blijven garanderen

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Tot slot onderstreept Verlinden dat het drugsgeweld een maatschappelijk complexe problematiek is, waarbij kwetsbare mensen die dakloos, verslaafd of arm zijn sneller worden aangetrokken door criminele netwerken. “Daarom doe ik een oproep naar alle collega’s die hierin een bevoegdheid hebben om die voor de volle 100 procent uit te putten. Als we de maatschappelijke problemen niet ten gronde aanpakken, blijft het voor politie en justitie dweilen met de kraan open.”

De minister blijft hoop houden dat het probleem kan worden verholpen als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt in plaats van naar elkaar met de vinger wijst. “We móeten dit de baas kunnen. Niemand zegt dat dit morgen opgelost kan worden of dat dit eenvoudig is, maar ik voel me mee verantwoordelijk om de veiligheid voor de buurtbewoners en alle bezoekers van Brussel te blijven garanderen.”

Meest gelezen