Protest in Dakar (9 februari).
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Grondwettelijk Hof in Senegal vernietigt uitstel presidentsverkiezingen: "Zo snel mogelijk organiseren"

In Senegal, in West-Afrika, heeft het Grondwettelijk Hof het uitstel van de presidentsverkiezingen nietig verklaard. President Sall had de verkiezingen onlangs uitgesteld tot het einde van het jaar, maar het hof wil nu dat ze zo snel mogelijk plaatsvinden. Het uitstel lokte heel wat protest uit bij de bevolking.

De presidentsverkiezingen waren eigenlijk gepland voor 25 februari. Maar president Macky Sall kondigde begin februari aan dat ze uitgesteld zouden worden tot 15 december.

Op 5 februari werd de wet aangenomen in het parlement, na een woelige zitting. Die wet verlengde de ambtstermijn van de huidige president tot aan de verkiezingen, terwijl ze eigenlijk begin april zou moeten aflopen.

Het Grondwettelijk Hof heeft die wet nu nietig verklaard, omdat hij in strijd zou zijn met de grondwet. Het is nog niet duidelijk wanneer er nu wel verkiezingen gehouden zullen worden. Het hof vraagt om ze in elk geval zo snel mogelijk te organiseren.

"Constitutionele coup"

Tegen het uitstel van de verkiezingen is de voorbije weken geregeld geprotesteerd. Kort na de aankondiging van de president draaide dat protest in meerdere steden uit op rellen en confrontaties met de ordediensten.

De officiële uitleg voor het uitstel was dat de geloofwaardigheid van de verkiezingen in het gedrang was gekomen door onenigheid over de werking van de Grondwettelijke Raad. Dat orgaan heeft een aantal oppositiekandidaten uitgesloten van deelname aan de verkiezingen en moet later ook de winnaar van de verkiezingen uitroepen.

De oppositie beschuldigde die raad van partijdigheid, waarna het parlement besloot een onderzoekscommissie op te richten. In afwachting daarvan werden de verkiezingen uitgesteld.

Maar critici en de oppositie stelden dat de president de vertrouwenscrisis aangegrepen had om tijd te kopen. Hij zou namelijk vrezen dat de kandidaat die hij naar voren schuift de verkiezingen zal verliezen. De oppositie sprak daarom van "een constitutionele coup".

Onrust over verkiezingen is de laatste decennia vrij zeldzaam in Senegal. Het land is al decennialang een baken van stabiliteit in de woelige Sahelregio, maar leek de voorbije weken net als andere landen in de regio ten prooi te vallen aan chaos. Het is nu afwachten of de beslissing van het Grondwettelijk Hof de onrust kan wegnemen.

Meest gelezen