Meer en meer koppels passen huwelijkscontract aan

Het aantal aanpassingen van bestaande huwelijkscontracten zit in de lift, leren cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot). “Vooral oudere koppels passen hun contract tijdens het huwelijk aan”, aldus Carol Bohyn, woordvoerder van Notaris.be.

Waarom is dit belangrijk?

Het huwelijkscontract is een akte waarin toekomstige echtgenoten hun huwelijksvermogensstelsel kunnen regelen. Op die manier kan je samen met je partner bepalen hoe het vermogen wordt verdeeld bij onder meer een scheiding of overlijden. Wie trouwt zonder huwelijkscontract, valt onder het zogenaamde wettelijk gemeenschapsstelsel.


In het nieuws: In 2023 werden in ons land 40.734 huwelijkscontracten afgesloten.

  • Het gaat om 14.271 nieuwe contracten en 26.463 wijzigingen van bestaande contracten. Hoewel het aantal nieuwe contracten zo goed als gelijk is gebleven met 2022, is het aantal wijzigingen toegenomen. Dat cijfer is gestegen van 25.713 naar 26.463.
    • In vergelijking met 2021 is de stijging nog wat groter: toen waren er 23.676 aanpassingen.
  • “Vooral oudere koppels passen hun contract tijdens het huwelijk aan. Meestal in het kader van successieplanning, om hun partner extra te beschermen”, verduidelijkt Bohyn. “Jongere koppels passen hun huwelijkscontract eerder naar aanleiding van de geboorte van hun eerste kindje.”

Meer huwelijkscontracten in Vlaanderen

Details: De cijfers van Fednot leggen ook enkele regionale verschillen bloot.

  • In Vlaanderen waren er in 2023 8.189 nieuwe contracten en 22.002 aanpassingen. Ter vergelijking: in Wallonië ging het om 4.623 nieuwe contracten 3.640 aanpassingen.
  • Zowel het aantal nieuwe huwelijkscontracten, als het aantal aanpassingen van bestaande contracten was in 2023 het hoogst in de provincie Antwerpen: 2.442 nieuwe contracten en 5.685 aanpassingen.

Zuivere scheiding van goederen

Ook dit nog: Wie een huwelijkscontract afsluit krijgt de keuze uit verschillende regelingen.

  • De helft van de mensen die in 2023 een huwelijkscontract afsloot, koos voor een zuivere scheiding van goederen. “In dit stelsel houden de echtgenoten hun vermogens volledig gescheiden, zowel op het vlak van de goederen, van de schulden, als op het vlak van het bestuur”, klinkt het.
  • 23,8 procent koos voor het stelsel van scheiding van goederen met toevoeging van een beperkte gemeenschap. “Hierbij blijft de scheiding van goederen dominant, maar koppels voorzien toch een beperkt gemeenschappelijk luik”, merkt Bohyn op. “Dat kan bijvoorbeeld gaan over afspraken over een huis of over spaarcenten.”
  • 13,4 procent koos voor een conventioneel gemeenschapsstelsel met uitzondering van de algehele gemeenschap. “Dit is een gemeenschapsstelsel waarbij de echtgenoten in hun huwelijkscontract of door een latere wijziging afwijken van de regels van het wettelijk stelsel”, verduidelijkt de notaris. “Bijvoorbeeld door de omvang van de gemeenschap uit te breiden of te beperken.”
  • Wie trouwt zonder huwelijkscontract, valt onder het zogenaamde wettelijk gemeenschapsstelsel. Hierdoor ontstaan er drie vermogens: een gemeenschappelijk vermogen en twee aparte, eigen vermogens. Partners beheren elk hun eigen vermogen. Daarnaast beheren ze samen een gemeenschappelijk vermogen, waarin ook de inkomsten vallen.
Meer
Lees meer...