Links: foto van de bloederige voetafdruk; rechts: veroordeelde Sandip Patel (Bron: MetropolitanPD)

Brutale moord op sekswerker vlak bij huis van Sherlock Holmes in Londen na 30 jaar opgelost door bloederige voetafdruk

In het Verenigd Koninkrijk is een cold case uit 1994 opgelost. In een appartementje vlak bij het huis van de fictieve detective Sherlock Holmes in Londen werd toen sekswerker Marina Koppel (39) neergestoken. Onderzoekers slaagden er na drie decennia in om, dankzij een bloederige voetafdruk, de dader van de brutale moord te vinden.

Londen, 8 augustus 1994. Vlak bij de woning van de beroemde fictieve speurder Sherlock Holmes op 221B Baker Street wordt masseuse en sekswerker Marina Koppel 140 keer gestoken in haar flat.

Ze werd teruggevonden door haar man, die haar niet kon bereiken en naar haar appartement was gereden. Volgens zijn getuigenis was ze volledig bedekt onder het bloed en droeg ze enkel zwarte kanten lingerie.

In de keuken van Koppel werden de vingerafdrukken van de 21-jarige student Sandip Patel op een zakje teruggevonden, maar hij werd op dat moment niet beschouwd als een verdachte. Het merkloze zakje kon immers afkomstig zijn van het nabijgelegen Sherlock Holmes News, het bedrijfje van Patels vader waar ook hij werkte.

Bloederige voetafdruk

Lang bleef de zaak een onopgeloste moordzaak of "cold case", maar daar kwam in 2008 verandering in. Wetenschappers ontdekten een haar op de ring die Marina Koppel droeg.

De technologie was destijds nog niet voldoende ontwikkeld om nauwkeurig DNA-onderzoek uit te voeren, dus duurde het nog tot 2022 voordat het DNA van Sandip Patel gelinkt kon worden aan het teruggevonden haartje.

Ook na de ontdekking bleef Patel elke betrokkenheid bij haar moord ontkennen, maar toch werd hij nu schuldig bevonden door de Old Bailey Jury. Dat lukte dankzij een bloederige voetafdruk, die op de plaats delict werd teruggevonden. 

Foto van de bloederige voetafdruk op de plaats delict

"Het is niet moeilijk om te concluderen dat de voetafdrukken die gemaakt zijn in het natte bloed van Marina, enkel kunnen achtergelaten zijn door de moordenaar", vertelt advocaat Emlyn Jones aan de jury tijdens het proces.

"Hij was op zijn blote voeten in haar kamer op het moment dat het bloed op de grond belandde. Al die jaren later zijn de voetafdrukken geïdentificeerd: ze werden gemaakt door de linkervoet van Patel."

De ondertussen 51-jarige Sandip Patel werd nu in voorhechtenis genomen. Vrijdag zal hij worden veroordeeld. Het is nog steeds niet duidelijk wat zijn motief was voor de moord.

Uitdagende en complexe zaak

Volgens Dan Chester, forensisch leider bij de Metropolitan Police, was dit geen eenvoudige zaak. "Onopgeloste historische moorden kunnen een van de meest complexe en uitdagende zaken zijn voor de politie om op te lossen", vertelt hij aan de krant Jersey Evening Post. 

"Het resultaat is een voorbeeld van hoe forensische wetenschap, nieuwe technologieën en een goede samenwerking een positieve invloed hebben gehad op het berechten van een brute moordenaar. Het is een geweldige samenwerking waarbij iedereen een belangrijke rol gespeeld heeft bij het oplossen van de moord op Marina."

Slachtoffer Marina Koppel

Meest gelezen