Mary Anne Fagan© Victoria Police

Beloning van 1 miljoen voor gouden tip in moord uit...1978

In een ultieme poging om de moord op Mary Anne Fagan op te lossen, looft de politie van het Australische Victoria een beloning van 1 miljoen Australische dollar uit. De feiten dateren van 46 jaar geleden.

tg
Bron: De Telegraaf

Mary Anne Fagan, toen 41 jaar, was moeder van vijf kinderen. Ze werd op 17 februari 1978 omstreeks 10.30 uur voor het laatst levend gezien in de tuin van haar huis in Armadale, in het zuidoosten van Melbourne, nadat ze vier van haar kinderen naar school had gebracht.

De kinderen van toen 15, 13, 12 en 6 jaar beseften toen ze van school thuis kwamen dat er iets niet in orde was toen ze het zijhek open zagen staan en hun broertje van 17 maanden huilend bij het huis aantroffen. De auto van de moeder stond nog op de oprit en de deuren van het huis waren op slot.

Slaapkamer

De kinderen belden vanuit een telefooncel hun vader, die aan het werk was en nog rond 10.00 uur kort met zijn vrouw had gesproken. Daarop sloegen ze een raam kapot om in het huis te komen. Ze vonden hun moeder uiteindelijk dood in de slaapkamer aan de voorzijde. Ze was vastgebonden en meerdere keren gestoken.

Het motief voor de moord op haar is nooit gevonden en spullen die uit het huis zijn meegenomen, zijn nooit meer gevonden. “We weten dat haar familie haar verlies nog steeds even intens voelt als 46 jaar geleden”, heeft rechercheur Dean Thomas van de politie van Victoria in een verklaring laten weten.

“Alle kinderen hebben zonder hun moeder moeten opgroeien. Mary Anne werd zonder aanwijsbare reden op brute wijze vermoord op de plek waar ze zich het veiligst had moeten voelen. En dan ook nog met een 17 maanden oude baby in de buurt.”

Muurvast

Vrijdag heeft de politie van Victoria laten weten een beloning van 1 miljoen dollar uit te loven aan degene die meer informatie heeft die kan leiden tot de oplossing van deze moord. Eerder werd in april 1978 een beloning van 20.000 dollar uitgeloofd en in juni van datzelfde jaar werd deze nog verhoogd tot 50.000 dollar.

De rechercheurs hebben de afgelopen jaren met tientallen mensen gesproken, tot nu toe zonder resultaat. Het dossier zit muurvast. Toch zijn ze nog steeds van overtuigd dat de cold case kan worden opgelost. ”Hopelijk is deze publieke oproep een motivatie voor iemand om na al die jaren contact op te nemen met de politie”, aldus Thomas.

De politie is er zich wel van bewust dat, gezien het hoge bedrag dat nu als beloning wordt uitgeloofd, veel gelukzoekers hun kans zullen wagen wat dus extra werk met zich meebrengt. Maar anderzijds beseffen ze dat als de gouden tip nu niet komt, het dossier wellicht zal moeten gesloten worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer