Aleksej Navalny overleden in Russisch strafkamp

De Russische activist Aleksej Navalny (47), Poetins grootste politieke tegenstrever, is overleden. Dat meldt het persagentschap Reuters op aangeven van bronnen binnen het Russische gevangeniswezen. Het Kremlin zegt dat de doodsoorzaak nog wordt onderzocht.

tg

PORTRET. “Natuurlijk wil Poetin hem dood”: Aleksej Navalny wist al lang welk lot hem te wachten stond

De Russische opposant Aleksej Navalny is in de gevangenis overleden. Dat melden intussen verschillende bronnen op basis van een mededeling van de penitentiaire dienst van het autonome Russische district Jamalië.

Volgens de gevangenisdirectie werd Navalny op 16 februari onwel na een wandeling. Hij zou vrijwel direct het bewustzijn hebben verloren. Volgens een mededeling van de gevangenis werd er meteen medische hulp verleend, maar mocht die niet meer baten. Hij zou kort nadien overleden zijn. Het Kremlin zegt nog geen informatie te hebben over de doodsoorzaak van Navalny. Het gevangeniswezen is bezig met een onderzoek, zo zegt Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Maar de kans is klein dat we de effectieve doodsoorzaak ooit zullen te weten komen.

LEES OOK. Berekoud en pikdonker: dit is het nieuwe strafkamp van Poetin-opposant Aleksej Navalny

© AFP

Overplaatsing naar strafkolonie

Aleksej Navalny zit al sinds januari 2021 vast na een veroordeling van 19 jaar wegens extremisme. Vorig jaar werd de opposant nog overgeplaatst naar strafkolonie IK-3, gelegen in het verre noorden van Rusland, nabij de Poolcirkel. Het is er extreem koud en het regime is er ongezien streng. Navalny werd toen als vermist opgegeven omdat zijn familie en advocaten niet wisten waar hij was. Zijn overplaatsing was niet gemeld. Maar kort voor Kerstmis liet hij zelf weten dat alles in orde was.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Navalny voerde al jaren strijd tegen het Kremlin en tegen Poetin, die hij corrupt noemde. Hij wist dat hij daar een hoge prijs voor moest betalen, maar zette zijn strijd toch verder.

Ternauwernood overleefde hij een paar jaar geleden een vergiftiging door de Russische geheime diensten. Hij herstelde in Berlijn en kon kiezen voor een leven als oppositieleider in ballingschap, maar vloog op 17 januari 2021 toch terug naar Moskou. Daar werd hij meteen gearresteerd. Daags na zijn terugkeer zette Navalny’s team zijn grootste wapenfeit online: Poetins paleis, een video van twee uur die blootlegde hoe ruim een miljard euro zou zijn weggesluisd voor de bouw van een paleis voor de tsaar aan de Zwarte Zee. Iedereen vreesde toen al voor Navalny’s leven. Maar omdat de wereld te veel op Poetins’ vingers keek, durfde hij het wellicht niet aan om hem voorgoed te laten zwijgen. Daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen.

Voor premier Alexander De Croo bewijst de dood van Aleksej Navalny waarom België Oekraïne zal blijven steunen. “Aleksej Navalny was een voorvechter van democratie en mensenrechten. Rusland zal niet zegevieren in Oekraïne”, luidt de boodschap van premier De Croo.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer