© Dawn McKenna Group / Coldwell Banker Realty

Ooit gekocht voor 1 miljoen, nu te koop als duurste huis ooit in de VS

In 1985 was het ‘slechts’ 1 miljoen dollar waard. Nu staat het landgoed van een Amerikaanse zakenman op de markt als het duurste huis ooit in de Verenigde Staten.

SGG

Wie op zoek is naar een uitzonderlijk nieuw stulpje moet eens een kijkje nemen in Naples in de staat Florida. Daar hebben de kinderen van zakenman John Donahue en zijn vrouw Rhodora een landgoed op de markt gezet, dat volgens Amerikaans media een record zal vestigen. Het landgoed wordt voor 295 miljoen dollar (274 miljoen euro) verkocht en daarmee zou het de duurste vastgoedtransactie ooit worden in de Amerikaanse geschiedenis. Dat record staat nu op naam van zakenman Ken Griffin die in 2019 een penthouse voor 240 miljoen dollar (222 miljoen euro) kocht op Billionaire’s Row in Manhattan.

Nochtans begon het ooit anders voor John en Rhodora. Volgens The Wall Street Journal viel hun oog op het schiereiland Gordon Pointe toen ze er in de jaren 80 overvlogen. Toen stond er slechts een klein vissershuisje op. Het echtpaar betaalde er in 1985 1 miljoen dollar voor en vergaarde in de jaren nadien de omliggende 22 hectaren. Hier bouwden ze een plek waar hun familie, bestaande uit 13 kinderen, 84 kleinkinderen en 175 achterkleinkinderen, kon ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven.

(Lees verder onder de foto)

© Dawn McKenna Group / Coldwell Banker Realty

Het pièce de résistance van het landgoed staat nu, na het overlijden van John en Rhodora, te koop. Concreet gaat het om een stuk van 3,5 hectare waar drie huizen op staan. Het grootste huis heeft met zes slaapkamers een woonoppervlakte van zo’n 1.070 vierkante meter. De twee gastenhuizen zijn elk ruim 465 vierkante meter groot.

Maar de waarde van het landgoed zit hem volgens de makelaars niet zozeer in de grootte van de drie huizen op het terrein, maar wel in de privacy, het strand en de zeldzame mogelijkheid voor een aanzienlijke uitbreiding. “Het terrein kan meer dan 200.000 vierkante meter woonontwikkeling huisvesten”, klinkt het. “Er kunnen acht huizen aan het water komen op dit terrein”, vertelt makelaar Leighton Candler aan CNBC. Hoewel het landgoed na aankoop kan worden opgebroken, speculeert de in New York gevestigde makelaar dat een potentiële koper het waarschijnlijk zal onderhouden als een privé familieverblijf. “Het geeft je alle voordelen van een eiland, maar op Gordon Pointe kan je gezin afgezonderd zijn zonder je geïsoleerd te voelen”, zegt Candler.

(Lees verder onder de foto)

© Dawn McKenna Group / Coldwell Banker Realty

Het landgoed heeft een ook T-vormig dok waar plaats is voor zes boten. En de Donahues bouwden ook een privé jachtbassin, dat goedkeuring moest krijgen van het U.S. Army Corps of Engineers.

De vraag is natuurlijk of iemand bereid zal zijn om die 295 miljoen dollar op tafel te leggen. In de regio kan je nauwelijks nog een huis vinden zonder er miljoenen voor te moeten neertellen, maar de prijs van Gordon Pointe is toch uitzonderlijk. Toch zouden er al meerdere geïnteresseerden zich gemeld hebben. De makelaars spreken dan ook van een opportuniteit die zich slechts één keer in een generatie voordoet.

© Dawn McKenna Group / Coldwell Banker Realty

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer