President Biden wijst beschuldigend naar Rusland na dood Navalny: "Vergis je niet, Poetin is verantwoordelijk"

Onder meer de VS, Duitsland en Oekraïne wijzen met een beschuldigende vinger naar het Russische regime na de dood van oppositieleider Aleksej Navalny. Andere regeringsleiders, onder wie de Belgische premier Alexander De Croo, roemen vooral de strijd die Navalny jarenlang voerde voor democratie en mensenrechten.

Over de omstandigheden waarin de Russische oppositieleider Aleksej Navalny (47) is overleden, is nog veel onduidelijk. Volgens het Russische persagentschap RIA Novosti zou hij zich na een wandeling slecht hebben gevoeld en meteen het bewustzijn hebben verloren. Er zouden pogingen ondernomen zijn om hem te reanimeren, maar zonder succes.

"De Russische autoriteiten zullen hun eigen verhaal vertellen, maar vergis je niet: Poetin is verantwoordelijk voor de dood van Navalny", klinkt het bij de Amerikaanse president Joe Biden die naar eigen zeggen "niet verrast, maar wel verontwaardigd" is. "Navalny verzette zich moedig tegen corruptie, geweld en alle slechte zaken waar Poetin en zijn regering zich mee bezig houden", zegt Biden vanuit het Witte Huis.

De Verenigde Staten zien geen reden om te twijfelen aan de dood van de Russische opposant, maar geven wel aan dat ze willen onderzoeken wat er precies met hem gebeurd is. Biden denkt naar eigen zeggen ook na "over mogelijke straffen voor Rusland". 

BEKIJK - Biden: "Wat Navalny overkomen is, bewijst de brutaliteit van Poetin eens te meer"

Videospeler inladen...

"Het is duidelijk dat Navalny vermoord is door (red. de Russische president) Poetin", zegt Volodimir Zelenski, de president van Oekraïne. "Het kan Poetin niet schelen wie er sterft, zolang hij zijn positie maar kan vrijwaren." 

Volgens de weduwe van Aleksander Litvinenko, de voormalige medewerker van de Russische inlichtingendiensten die in 2006 vergiftigd werd, moet de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny de westerse landen ertoe aanzetten om over te schakelen van "woorden naar daden" tegenover het regime van president Vladimir Poetin.

Marina Litvinenko roept de weduwe van Navalny op om ervoor te zorgen dat de internationale gemeenschap de dood van haar echtgenoot "nooit vergeet". "Het volstaat niet om er gisteren, vandaag en misschien nog enkele dagen over te praten. We moeten er zo lang als nodig is over praten tot Joelja (Navalnaja) gerechtigheid verkrijgt."

Ze hebben beschuldigingen verzonnen, hem gevangen gezet en vergiftigd. Ze stuurden hem naar een strafkolonie in het poolgebied en daar is hij gestorven
David Cameron, de Britse minister van Buitenlandse Zaken

"Dit is vreselijk nieuws. Aleksej Navalny heeft zijn hele leven lang ongelofelijk veel moed getoond. Mijn gedachten gaan uit naar zijn vrouw en het Russische volk", zegt de Britse premier Rishi Sunak. Zijn minister van Buitenlandse Zaken David Cameron reageert minder diplomatisch: "Ze hebben beschuldigingen verzonnen, hem gevangen gezet en vergiftigd. Ze stuurden hem naar een strafkolonie in het poolgebied en daar is hij gestorven."

De Belgische premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft het over een tragisch overlijden. "Aleksej Navalny was een voorvechter van democratie en mensenrechten. Zijn tragische dood onderstreept waarom wij Oekraïne zullen blijven steunen." 

De Belgische regering vraagt ook meer duidelijkheid over de omstandigheden waarin Navalny overleed. "De oorzaken van zijn dood moeten aan het licht komen", zegt minister van Buitenlandse Zaken Hajda Lahbib (MR).

Volgens de Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft Navalny "zijn moed betaald met zijn leven". "Dit toont aan welk soort regime aan de macht is in Moskou."

De Franse president Emmanuel Macron drukt op X zijn "woede en verontwaardiging" uit over de dood van Navalny. "In het Rusland van vandaag worden vrije geesten naar de goelag gestuurd en ter dood veroordeeld", aldus Macron, die de Russische opposant eert "voor zijn moed en engagement". 

De Poolse premier Donald Tusk reageert kort, maar scherp: "Aleksej, we zullen je nooit vergeten. En we zullen hen nooit vergeven", schrijft hij op X. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart dat de Russische regering de volledige verantwoordelijkheid voor de dood van Navalny draagt en eist "een onafhankelijk onderzoek en een volledige opheldering van alle omstandigheden van het overlijden".

NAVO eist antwoorden van Rusland

Ook de Europese Unie stelt Rusland verantwoordelijk voor de "tragische dood" van Navalny. Dat zegt Europees Raadsvoorzitter Charles Michel. "Navalny vocht voor vrijheid en democratie en heeft voor zijn idealen het ultieme offer gebracht."

"Dit is een duistere "reminder" van waartoe Poetin en zijn regime in staat zijn", reageert Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. "Laat ons samen strijden om de vrijheid en veiligheid te garanderen van iedereen die durft opstaan tegen autocratische regimes."

De NAVO roept Rusland op het matje. "We moeten alle feiten op een rijtje krijgen en Rusland moet alle vragen over de omstandigheden van het overlijden beantwoorden", aldus secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verwerpt de kritiek. "In plaats van lukraak beschuldigingen te uiten, zou men beter terughoudendheid tonen en de officiële resultaten van het forensisch onderzoek afwachten", klinkt het.

Meest gelezen