Van Gils won en verbaasde zichzelf daarmee.© Photo News

Maxim Van Gils snelt naar tijdritwinst en wordt meteen ook eindwinnaar van gehele Ruta del Sol

Maxim Van Gils heeft de ultrakorte tijdrit van 4,95 kilometer in de Ruta del Sol op zijn naam geschreven. Op de koop toe wordt onze 24-jarige landgenoot van Lotto-Dstny meteen de eindwinnaar van deze oorspronkelijke vijfdaagse Spaanse rittenkoers, die door toedoen van protesterende landbouwers teruggeschroefd werd tot één ‘rit’.

Jens Heylen

In en rond het stadje Alcaudete konden de renners wél eens hun fiets van stal halen. De organisatie maakte eerder op vrijdag bekend ook noodgedwongen een streep te trekken door het afsluitende weekend vanwege de boerenprotesten in Andalusië en een bijhorend gebrek aan voldoende politiekrachten. Daardoor was de proloog van bijna vijf kilometer, met daarin rond de 200 hoogtemeters, enorm veel waard. 220 UCI-punten om precies te zijn. Om een idee te geven, dat is meer dan ritwinst in de Tour de France.

Victor Campenaerts werd hierdoor een van de grote kanshebbers om de eindwinst in deze Ruta del Sol te pakken. Maar ‘Vocsnor’ moest buigen voor het Belgische talent van Maxim Van Gils. De 24-jarige renner uit de provincie Antwerpen verraste vriend en vijand en smeerde Antonio Tiberi en topfavoriet Juan Ayuso tien seconden aan.

Tim Wellens werd vijfde, Sylvain Moniquet zesde, allebei op 14”. Opvallend: de Ruta del Sol was Van Gils eerste wedstrijd na een schorsing van 25 dagen. Die kreeg hij van de Internationale Wielerunie UCI opgelegd omwille van de klap die hij in oktober uitdeelde aan een concurrent tijdens het Japan Cup Criterium. Die schorsing ging in op 20 januari, en liep pas af daags voor de geplande start van de Ruta del Sol.

Van Gils volgt op de erelijst de afwezige Tadej Pogacar op.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer