Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdSport

Luxe sportschoenen: ‘Goed voor topsporters, maar misschien krijg jij er wel blessures van’

Zoveel sporten, zoveel verschillende sportschoenen. Hoe kies je de juiste schoen?Beeld Getty Images

Lopen, voetballen, basketballen, tennissen: voor elke sport heb je speciale schoenen. Maar is dat eigenlijk wel nodig? En betekent een hogere prijs ook een betere schoen?

“In een ideale wereld zou iedereen lekker op blote voeten kunnen sporten”, lacht sport-podotherapeut Saskia de Waal van Feet in Motion. “Maar dan heb ik het wel over een zachte, verende ondergrond en gezonde, evenwichtige voeten. Helaas sporten we tegenwoordig op allerlei verschillende materialen, van asfalt tot gravel en kunstgras. En doordat we al eeuwenlang op schoenen lopen, zijn onze voeten niks meer gewend. Iedereen zet zijn voeten ook weer anders neer. Tenslotte zorgen verschillende sporten ook voor andere bewegingen en een andere belasting van de voet. Dan is een schoen die is aangepast aan die sport wel erg handig.”

Een sprintje trekken om de bus te halen, kun je prima doen op je dagelijkse sneakers. Maar bij sporten belast je je voeten zwaarder en langer. Bovendien kan die belasting nogal verschillen. “Lopen belast je lichaam, benen en voeten heel anders dan bijvoorbeeld voetballen”, beaamt Juriaan Landman, sportfysiotherapeut en gespecialiseerd in ‘de onderste extremiteiten’: benen en voeten.

“Lopen geeft echt een duurbelasting, je schoenen moeten voldoende demping hebben. Want vergis je niet, als je loopt moeten je voeten per stap 4 tot 5 keer je lichaamsgewicht opvangen, bij joggen is dat 1 tot 2 keer. Bij voetbal is het belangrijk dat je snel kunt wenden zonder uit te glijden. Een voetbalschoen moet ook wel wat demping hebben, maar vooral wegglijden voorkomen.’’

In een willekeurige grote sportwinkel liggen alleen al tientallen verschillende loopschoenen van even zoveel merken, geprijsd van 25 euro tot over de 300 euro. Je zou er moedeloos van worden: welke moet je nou kiezen? “Een goede schoen moet voldoen aan de basiseisen voor die sport en dan maakt prijs of merk niet zoveel uit”, zegt Landman.

Volgens De Waal moet elke sportschoen in ieder geval aan twee eisen voldoen: goed stabiel en stevig zijn aan de achterkant en buigzaam genoeg aan de voorkant, zodat je voeten soepel naar voren kunnen afrollen. “Er zijn ook prima schoenen die niet te duur zijn. Maar goedkopere schoenen zijn meestal wel gemaakt van minder duurzame materialen, dus die zullen sneller slijten. Aan de andere kant: bij heel dure schoenen betaal je ook veel voor het merk.”

“En het is maar de vraag of je, als doorsneesporter, wel gebaat bent bij een heel dure schoen”, voegt De Waal toe. “De speciale Nikes waar de Nederlandse atlete Sifan Hassan op loopt zijn versterkt met carbonplaat. Prima voor een topsporter, maar jij krijgt er misschien wel blessures van omdat je voeten eigenlijk niet normaal kunnen afrollen.”

Hip is wat anders dan goed

Ga vooral niet af op de kleur of het uiterlijk van de schoen. En schoenen die op dat moment ‘hot’ en in de mode zijn, kun je beter ook niet kiezen, zegt De Waal. “Zo hadden loopschoenen een paar jaar geleden extra ondersteuning aan de binnenkant zodat de voet niet weg kon zakken. Maar dit bleek niet voor iedereen goed te zijn, want dat naar binnen zakken kan allerlei andere oorzaken hebben waar dit niet tegen helpt. Daarna kreeg je een tijd loopschoenen met extreem dempende zolen, alsof je op een matras loopt, maar dat ging weer ten koste van de stabiliteit.”

Daarom is het toch goed dat er zoveel keuze is: iedereen heeft namelijk andere voeten en een andere loopstijl. Zowel Landman als De Waal raden aan om voor een goede sportschoen niet naar een algemene winkel, maar naar een speciaalzaak zoals een loopwinkel te gaan.

Online sportschoenen kopen? Geen goed idee. Bij een speciaalzaak kunnen ze je goed adviseren en kennen ze ook de verschillende merken: het ene merk maakt bijvoorbeeld bredere schoenen, het andere juist smallere. Je kunt er op je gemak passen en proberen. Doe dat vooral, loop, ga door je knieën, buig en strek. “Vaak hebben speciaalzaken een loopband en maken ze video-opnames, zodat je ook zelf kunt kijken hoe je loopt op de nieuwe schoenen”, zegt Landman.

De Waal: “En bij sommige zaken mag je de schoenen zelfs mee naar huis nemen om ze binnenshuis verder te proberen.” En als je twijfelt tussen verschillende schoenen? “Luister naar het advies van de specialist, maar ga uiteindelijk af op je eigen gevoel. Koop de schoenen die jij het prettigst vindt.”

Er zijn ook prima schoenen die niet te duur zijn. Maar goedkopere schoenen zijn meestal wel gemaakt van minder duurzame materialen
Juriaan Landman, sportfysiotherapeut
Loopschoenen hadden een paar jaar geleden extra ondersteuning aan de binnenkant. Maar dit bleek niet voor iedereen goed te zijn
Saskia de Waal, sport-podotherapeut