Direct naar artikelinhoud
Update

Fiets stelen? Poepsimpel bij sloten van Hema

(archieffoto)

Een slot van de winkelketen Hema in Nederland blijkt helemaal niet zo veilig als gedacht. Een test van het Nederlandse consumentenprogramma Kassa wijst uit dat de sloten vaak opengaan met sleutels van andere sloten van hetzelfde merk. De sloten zijn ook verkocht in België.

Kassa testte veertien sloten die in schappen liggen als 'ketting met slot'. Uit de test bleek dat een op de zes kon worden geopend met de sleutels van een ander slot. Een slot ging zelfs open met de sleutels van de dertien andere sloten. Eén sleutel opende vijf sloten.

Hema nam direct maatregelen om te voorkomen dat de sloten nog worden verkocht, en start ook een onderzoek naar de kwaliteit en betrouwbaarheid. Klanten die het slot al hebben gekocht, kunnen dat terugbrengen en krijgen dan hun geld terug.

De oer-Nederlandse winkelketen heeft in België en Luxemburg 100 winkels. Tot voor kort werd het slot in kwestie, het "goedkoopste slot met ketting ter waarde van zes euro" ook in België verkocht. Wie wil, kan dit slot terugbrengen naar de winkel, "met of zonder kasticket", zegt woordvoerster Nathalie Kruger.