In zijn telefoon werden ook Snapchat-berichten gevonden met hoeveelheden en adressen.© Shutterstock

Vijftal riskeert tot 38 maanden cel voor dealen op parking in Borgloon

Borgloon -

Vijf mannen, waaronder twee broers, riskeren tot 38 maanden cel voor het dealen van drugs in Borgloon. “Maar het trackingsysteem van de auto wees uit dat het voertuig heel Vlaanderen rondreed”, aldus de aanklager.

Shauni Deferm

Het dossier startte op 28 februari 2022 na een melding bij de politie van Borgloon over een drugsdeal tussen drie voertuigen op een parking. Toen de agenten ter plaatse arriveerden, stond er nog maar een auto geparkeerd met in het voertuig 132 gram cannabis.

Trackingsysteem 

De wagen stond op naam van een van de vijf mannen, maar toen de inspecteurs hem aan zijn woning opwachtten, sloeg hij op de vlucht. Uiteindelijk kon de man toch onderschept worden. Op de vluchtroute werd geld en een zakje met 60 gram cannabis gevonden. “Tijdens de huiszoeking bij zijn thuis in Borgloon werd er 13.310 euro cash geld gevonden in zijn nachtkastje”, aldus de Tongerse aanklager.

De man reed tijdens de interventie niet met zijn eigen auto, maar wel met de wagen van een van de verdachte broers, waardoor ook die mannen aan het dossier gelinkt kon worden. “Het trackingsysteem van de auto van de broers wees uit dat het voertuig dagelijks gebruikt werd en heel Vlaanderen rondreed”, aldus de aanklager.

Ripdeal

Tijdens de huiszoeking bij de broers thuis werd 735 gram cannabis, 100 gram cocaïne, 65 cannabiszaadjes en 4 blokken hasj gevonden. De broers zelf waren niet thuis, maar de agenten troffen wel een vierde beklaagde aan in de woning. Hij werd gearresteerd met een gebruikershoeveelheid op zak. Hij ontkende dat hij wist van de drugs in de woning van de broers, maar een van de broers zou later verklaren dat de man ook drugs rondbracht. In zijn telefoon werden ook Snapchat-berichten gevonden met hoeveelheden en adressen.

Een bericht verwees dan weer naar een vijfde verdachte, die een van de routes zou overgenomen hebben, maar uit berichten bleek volgens de aanklager dat die man al veel eerder dealde. “Tijdens de huiszoeking bij zijn thuis vonden we een SIM-kaart die overeenkwam met het telefoonnummer dat we aantroffen in de andere verdachte zijn telefoon. In de woning lag er ook veel cash geld verspreid en de berichten in zijn telefoon zijn allemaal drugsgerelateerd. Het lijkt of hij iemand aanstuurt”, aldus de procureur die ook verwees naar de eerdere veroordeling van de man voor zijn betrokkenheid bij een ripdeal waarbij hij een vuurwapen toonde.

Vrijspraak

Volgens de Tongerse procureur zijn de feiten bewezen. De vijf mannen riskeren celstraffen tussen 15 maanden en 38 maanden en geldboetes die kunnen oplopen tot 12.000 euro. Voor de broers kan de aanklager zich akkoord verklaren voor probatiemaatregelen.

Vier van hen vragen een werkstraf. Een van de broers vraagt de vrijspraak. “Ik heb vernomen dat de politie bij ons thuis is binnengevallen en van alles heeft gevonden, maar ik heb daar niets mee te maken. Ik wist dat mijn broer gebruikte, maar voor de rest wist ik niets. Ik gebruikte zelf ook af en toe, maar ik was helderder dan mijn broer”, klonk het.

Vonnis volgt op 29 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer