Echtgenote reageert in tranen op nieuws dood Navalny: “Poetin zal terechtstaan”

Joelia Navalny, de vrouw van Aleksej Navalny, heeft vanop de Veiligheidsconferentie in München gereageerd op het nieuws over de dood van haar man. Volgens haar zullen “Poetin en zijn vrienden” terechtstaan voor wat ze Rusland en haar familie hebben aangedaan.

mts

“Toen ik het hoorde, vroeg ik me af: moet ik hier voor jullie komen staan, of moet ik terugkeren naar mijn kinderen? Maar als ik me bedacht wat Aleksej zou doen in mijn plaats, dan weet ik zeker dat hij hier zou komen staan”, begint Joelia Navalny haar speech. “Ik weet niet of we het verschrikkelijke nieuws moeten geloven, het nieuws dat we enkel via de officiële (Russische) media ontvangen. Want al jarenlang kunnen we Poetin en zijn regering niet geloven. Ze liegen voortdurend.”

“Maar als het de waarheid is,” gaat ze geëmotioneerd verder, “dan wil ik dat Poetin, zijn staf, zijn vrienden en zijn regering weten dat ze zullen worden gestraft voor wat ze hebben gedaan met ons land, met onze familie en met mijn echtgenoot. Ze zullen terechtstaan. Die dag komt er snel aan.”

De (vermeende) weduwe van Navalny roept de internationale gemeenschap op om “het kwaad” samen te bestrijden. “We moeten het vreselijke regime in Rusland bevechten. Vladimir Poetin moet persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor alle wreedheden van de laatste jaren in ons land”, besloot Joelia Navalny haar speech. Haar toehoorders onthaalden haar woorden op een staande ovatie.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

© AFP

© AP

Nog gezond en vrolijk

Begin deze week was Navalny nog “levend, gezond en vrolijk”, zegt zijn moeder Ljoedmila Navalnaja volgens de Russische krant Novaya Gazeta. Navalnaja zag haar zoon voor het laatst op 12 februari in de gevangenis. Volgens zijn advocaat Leonid Solovjov verkeerde Navalny ook woensdag nog in goede gezondheid.

Zelfs donderdag nog leek Navalny gezond in een video die opdook van een digitale hoorzitting. “Gisteren nam hij deel aan een rechtszitting, hij voelde zich goed en klaagde niet over gezondheidsproblemen”, bevestigt de rechtbank aan het Russische staatspersagentschap TASS. “Hij sprak actief en pleitte ter ondersteuning van zijn standpunt.”

Dood nog onbevestigd

De directe omgeving van Aleksej Navalny heeft de dood van de Russische oppositieleider overigens nog niet bevestigd.

Vele westerse leiders, onder wie de Britse premier Rishi Sunak, Frans president Emmanuel Macron, VS-vicepresident Kamala Harris, Europees president Charles Michel en ook de Belgische premier Alexander De Croo, achten het Kremlin verantwoordelijk voor de dood van Navalny. Het Kremlin noemt die beschuldigingen “lukraak” en roept op om het forensische onderzoek af te wachten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer