© Getty Images

In eerste week meer dan 2.700 aanvragen voor premie elektrische wagen

Sinds maandag heeft het loket voor de premie voor elektrische wagens aanvragen gekregen voor 2.733 voertuigen. Dat meldt het kabinet van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters vrijdag.

mts
Bron: BELGA

Toen het online loket maandagmiddag de digitale deuren opende, was er een korte stormloop: in drie uur tijd kwamen ruim 1.400 aanvragen binnen, maar vier dagen later is dat weer gestabiliseerd.

“Met deze maatregel uit het Vlaams Energie- en Klimaatplan, willen we de vergroening van het Vlaamse wagenpark een boost geven. Sinds de aankondiging van de Vlaamse premie is ook een daling van de prijzen van elektrische wagens duidelijk merkbaar”, zegt minister Peeters. 

LEES OOK. Premie voor elektrische wagens geldt enkel dit jaar: dit moet je weten over aangepaste regeling

Natuurlijke personen kunnen de premie maximaal één keer ontvangen, dus 2.604 burgers hebben hun voertuig aangemeld. Autodeelsystemen kunnen meerdere aanvragen indienen. Van die kant kwamen 96 aanvragen binnen, van in totaal 56 aanbieders. Nog 22 vzw’s en stichtingen vroegen samen 33 premies aan.

De meeste aanvragen (85,4 procent) betreffen nieuwe voertuigen. In net geen vierhonderd gevallen is het een tweedehandswagen (14,6 procent). De premie bedraagt 5.000 euro voor nieuw aangekochte wagens en 3.000 euro voor tweedehandswagens.£

LEES OOK. Premie voor elektrische wagen kan je vanaf vandaag aanvragen: zo werkt het

De premie kan aangevraagd worden voor zero-emissiewagens die worden ingeschreven vanaf 1 januari 2024 en die ten vroegste besteld werden op 25 september 2023.

Niet alle aanvragen zullen daadwerkelijk tot een premie leiden. “We hebben er nu nog geen zicht op, maar vermoedelijk voldoen een aantal aanmeldingen niet aan de voorwaarden, zijn sommige niet goed ingevuld en zijn er dubbele aanvragen”, benadrukt het kabinet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER