Thierry Neuville, gehinderd door een open motorkap.© Red Bull

Autosport Rally van Zweden

Thierry Neuville zakt weg in het klassement, maar kan nog steeds een gouden zaak doen

De Rally van Zweden stond niet stijf van de koude - de temperaturen lagen rond het vriespunt - maar wel van de omwentelingen. Kalle Rovanpera en Ott Tanak vielen uit. Thierry Neuville is teruggeslagen, maar nog niet verslagen.

Esapekka Lappi (Hyundai), Takamoto Katsuta (Toyota), Oliver Solberg (Skoda Fabia WRC2): wie geld had gezet op die tiercé, kan zich nu zelf een WRC kopen. De eerste volledige dag van de sneeuwrally in Zweden verliep onvoorspelbaar. In KP4 zette Kalle Rovanpera - tot dan leider - zijn Toyota aan de kant. In dezelfde proef verdween Ott Tanak (Hyundai) in het decor.

Door de verse sneeuwval waren de eerste auto’s over de piste zwaar in het nadeel, in die mate dat de WRC2’s soms voor WRC1’s eindigden. Thierry Neuville (Hyundai) was als WK-leider het meest getroffen. De zichtbaarheid was beperkt, en een falende ruitenwisser en een openstaande motorkap maakten dat nog erger. De situatie ‘verbeterde’ iets toen hij door problemen met de benzinedruk 4 minuten te laat aan de start van KP6. Daardoor moest Elfyn Evans (Toyota), zijn grootste titelrivaal nog in koers, de weg openen. De Welshman beschuldigde Neuville dan ook van onsportieve tactieken. “We hadden echt problemen, de motor wou niet starten”, hield Neuville evenwel vol.

Of Neuville winst of verlies had geboekt in het verhaal? “Verlies”, verwees hij naar de 40 seconden straftijd. Daardoor zakte hij naar de elfde plaats in de stand op 2’46” van Lappi, maar op een kleine minuut van Evans. Tussen de twee staan enkel WRC2’s, die hij met een betere startpositie moet terugpakken. Zo kan hij zondag nog altijd als WK-leider naar huis gaan.

Grégoire Munster (Ford) verloor vijf minuten door een lekke band. (mc)

LEES OOK. Thierry Neuville in de sneeuwrally van Zweden: probeer dit vooral niet zelf na te doen. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer