Annick Segal en Bart van Avermaet.© © VRT

Dramatische cliffhanger in ‘Thuis’: verliest de soap één van haar kopstukken?

De fans van de Eén-soap gaan vol spanning het weekend in. Wat Rosa Verbeeck vrijdagavond overkwam leek heel onverwacht. Maar er zat eerder deze week al een kleine hint in het verhaal.

Tom Vets

Vooral mensen die thuis zijn in medische kringen zagen de beroerte van Rosa al naderen. Afgelopen dinsdag was er een scène tussen Rosa en Waldek waarbij zij bijna een krat wijn uit haar handen liet glippen. Ze deed alsof er niks aan de hand was, maar in feite kreeg Rosa toen al een kleine beroerte.

Bij een beroerte gaat er immers iets mis met de bloedvoorziening naar de hersenen. Een bloedpropje sluit het bloedvat even helemaal af. Enkele seconden minder gevoel hebben in je arm kan een kenmerk zijn. Als de prop weer los komt stroomt het bloed door en verdwijnen de klachten.

Maar vrijdag was het dus erger. Tijdens een gezellig onderonsje in De Withoeve met Dieter en Nancy staat Rosa op een bepaald moment recht om lege glazen naar de toog te brengen. Ze laat deze vallen en blijft als verlamd staan. Ze ademde zwaar, alles werd wazig tot er enkel nog zwart te zien was.

Exit Rosa na 5600 afleveringen? Het zou zomaar kunnen, want het voorbije jaar werd de cast al flink uitgedund. Annick Segal is samen met Pol Goossen nog het enige gezicht dat er al in de eerste aflevering bij was. Een rol waarvoor destijds ook Marijke Pinoy in de running was, tot Segal de makers voor het blok zette: “als jullie mij niet kiezen gaan jullie flink spijt hebben”. En ze had de rol.

Segal is met Marleen Merckx en Leah Thys één van de leading ladies van ‘Thuis’.© vrt

Rosa Verbeeck evolueerde van kapster en uitbaatster van een b&b naar een verpleegster in een woonzorgcentrum en uitbater van een wijnbar. Haar tv-zus Jenny (Janine Bischops) en dochter Peggy (Sally-Jane Van Hoorenbeeck) verdwenen met de jaren uit beeld. Rosa heeft al lang geen familie meer in de serie. Sinds het einde van de verhaallijn met Jacques (Peter Van de Velde) werd de band met haar ex Waldek (Bart Van Avermaet) weer ietsje nauwer. Enkele jaren geleden vertelde ze in Gazet Van Antwerpen dat de Thuis-opnames aan het krijgsgevangenenkamp van Birkenau (Polen), inmiddels 20 jaar geleden, één van de meest onvergetelijke momenten opleverden. Ook heel dierbaar was de verhaallijn rond de zwangerschap van Rosa op latere leeftijd, een gebeurtenis die abrupt eindigde. “Mensen die hetzelfde hadden meegemaakt, verwerkten hun tragedie door deze verhaallijn. Er stond zelfs iemand met bloemen voor mijn deur om me te bedanken.”

Thuis, VRT1, maandag tot vrijdag om 20.10 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER