Man die in elkaar zakte aan station en stierf was veroordeelde moordenaar die gevangenis mocht verlaten om te werken

Jan Bontinck (57) mocht de gevangenis van Oudenaarde overdag verlaten om in Aalst te gaan werken. In 2013 was hij veroordeeld tot 24 jaar cel voor de moord op Ann Ryckebusch uit Lochristi.© Frank Bahnmuller

Oudenaarde/Haaltert/Lochristi/Lokeren -

De man die donderdagochtend aan het station in Oudenaarde plots in elkaar zakte en overleed, is de 57-jarige Jan Bontinck. Hij zat een celstraf van 24 jaar uit in de gevangenis in Oudenaarde nadat hij zijn minnares Ann Ryckebush (48) om het leven had gebracht. Hij mocht overdag de gevangenis verlaten om te gaan werken.

Paul Darragas

Verscheidene omstanders zagen donderdagochtend hoe een man plots in elkaar zakte en viel aan het NMBS-station in Oudenaarde. De medische diensten van AZ Oudenaarde probeerden de man nog te reanimeren, maar de hulp kwam te laat.

Nu blijkt dat het slachtoffer de 57-jarige Jan Bontinck is, een man die in 2017 tot 24 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor de moord op Ann Ryckebusch uit Lochristi, zijn minnares en collega bij de Mercedes-garage in Lokeren.

Bontinck zat opgesloten in de gevangenis van Oudenaarde. Intussen had hij de toelating om overdag te gaan werken. Zo stapte hij donderdagochtend naar het station, waar hij de trein naar zijn werk in Aalst wou nemen.

Slachtoffer gewurgd en begraven

Jan Bontinck uit Denderhoutem zat sinds 2013 in de gevangenis op beschuldiging van moord op Ann Ryckebusch. Op 18 mei wurgde hij haar. Daarna werd de vrouw begraven in een put aan een visvijver in Denderhoutem. Volgens het Openbaar Ministerie was het plan om haar te doden al maanden aan het opborrelen. Ann Ryckebusch wou een einde maken aan hun affaire, en daar had Bontinck het heel moeilijk mee.

Slachtoffer Ann Ryckebusch, die net als Jan Bontinck in de Mercedes-garage in Lokeren werkte en met wie ze een affaire had.© IF

“Bontinck schreef vreselijke brieven naar haar echtgenoot en ouders en begon Ryckebusch te stalken”, lichtte het Openbaar Ministerie toe op het proces. “Pas op het laatste moment deed ze afstand van een klacht tegen hem. Ondertussen was Bontinck via het internet aan het opzoeken hoe hij haar om het leven kon brengen. Eind april voerde hij zoektermen als ‘dood door wurging’ en ‘dood door wurgseks’ in. Hij ging naar de apotheek en kocht er een doos met daarin dertig tabletten Zolpidem, beter bekend als de ‘verkrachtingsdrug’.”

“Op die bewuste 18de mei mengde Bontinck een twintigtal van die pillen in het glas Batida de coco van het slachtoffer”, zei de aanklager ook. “Genoeg om een paard mee neer te leggen. Hij wist zeer goed wat het effect zou zijn van die mix. Bontinck werd helemaal niet uitgedaagd door Ann Ryckebusch. Hij schilderde haar af als een gemene en hardvochtige vrouw. Met zijn verhaal over de vernedering wil hij alleen maar ons begrip afkopen.”

Het Openbaar Ministerie vorderde destijds 28 jaar celstraf voor Bontinck en noemde zijn gedrag pervers, sadistisch en gevoelloos. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot 24 jaar cel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen