Donald Trump

Donald Trump moet boete van 330 miljoen euro betalen in fraudezaak: "Gebrek aan inkeer grenst aan het ziekelijke"

De Amerikaanse oud-president Donald Trump is veroordeeld tot een boete van bijna 330 miljoen euro wegens fraude bij zijn Trump Organization. Zijn twee zonen, die ook terechtstonden, moeten elk meer dan 3 miljoen euro betalen. Trump mag ook drie jaar lang geen zaken meer doen in de staat New York.

Zowel Donald Trump als twee van zijn zonen én de Trump Organization stonden terecht in dit fraudeproces. Eind september oordeelde de rechter al dat bewezen is dat er fraude is gepleegd. In dit proces werd nagegaan welke omvang die fraude had en werd de strafmaat bepaald.

Trump en zijn zonen hebben fraude gepleegd door te liegen over het vermogen van hun bedrijven. Door hun cijfers beter voor te stellen dan ze waren, konden ze goedkopere leningen krijgen. De belastingsdienst ontving dan weer lagere waarden, om zo weinig mogelijk belastingen te moeten betalen.

Het 92 pagina's tellende verdict is hard: Donald Trump zelf moet een boete betalen van 354 miljoen dollar (ongeveer 329 miljoen euro). Zijn twee zonen - Donald Jr. en Eric - moeten elk 4 miljoen dollar (zo'n 3,7 miljoen euro) ophoesten.

Trump mag ook drie jaar lang geen zaken meer doen in New York. Zijn zonen mogen dat twee jaar lang niet meer doen. 

Een jaar geleden werd de Trump Organization in een soortgelijke zaak al eens veroordeeld tot een boete van 1,6 miljoen dollar. Voor een onderneming met miljarden dollars in kas was dat echter een peulschil. Trump zelf stond toen niet terecht.

BEKIJK - Trump noemt de beslissing een politieke heksenjacht gestuurd door het ministerie van Justitie en Joe Biden:

Videospeler inladen...

Rechter: "Gebrek aan inkeer grenst aan pathologische"

Rechter Arthur Engoron is bijzonder scherp voor de beklaagden. "Hun complete gebrek aan inkeer grenst aan het pathologische (het ziekelijke, red.). Ze worden beschuldigd van het opblazen van waarde om meer geld te verdienen. De documenten tonen dit keer op keer aan. Dit is een pekelzonde, geen dodelijke zonde. Ze begingen geen moord of brandstichting. Ze pleegden geen gewapende bankoverval."

Volgens Engoron spatten de frauduleuze praktijken van alle documenten af, "ze schokken het geweten" (...) "Donald Trump is geen Bernard Madoff (de oud-topman van technologiebeurs Nasdaq die veroordeeld werd tot 150 jaar cel voor megafraude, red.). En toch zijn de beklaagden niet in staat om de fout in hun handelen te erkennen. In de plaats daarvan doen ze aan see no evil, hear no evil, speak no evil" (horen, zien en zwijgen) om het bewijs tegen te spreken."

Deuk in imago

Deze veroordeling zal meer aan Donald Trump persoonlijk blijven kleven. "Ze tast Trumps identiteit als succesvolle zakenman aan", zegt VS-correspondent Björn Soenens. Trump pronkt voortdurend met dat imago van een winnaar, maar krijgt nu het brandmerk van een fraudeur.

"Als Donald Trump de boete betaalt, is zijn beschikbare cash geld nagenoeg op. Zijn grootste rijkdom bestaat uit vastgoedbezittingen. De vernedering van het vonnis is compleet omdat hij drie jaar geen zaken mag doen in de staat New York. Het vonnis is een enorme klap voor het zakenimperium van Trump", zegt Soenens.

Bovendien is het al de tweede veroordeling in enkele weken tijd, waarbij hij verplicht wordt om tientallen miljoenen dollars te betalen. Eind januari werd hij nog veroordeeld tot een schadevergoeding van 83 miljoen dollar aan schrijfster E. Jean Carroll wegens smaad.

BEKIJK - "Nu al een controleur in Trumps bedrijf om toezicht te houden op elke transactie", zegt Björn Soenens in "VRT NWS Journaal":

Videospeler inladen...

In beroep

De teller tikt op die manier stevig aan. Bovenop die schadevergoedingen komen ook nog eens de torenhoge advocatenkosten die hij al heeft betaald. Geld dat hij alvast niet in zijn verkiezingscampagne kan stoppen. Al is het nog maar de vraag of hij die boete daadwerkelijk zal betalen.

Trumps advocaten, en Donald Trump zelf, hebben al aangekondigd dat ze in beroep zullen gaan. "Een slinkse rechter in New York heeft beslist dat ik een boete van 354 miljoen dollar moet betalen, omdat ik een perfect bedrijf opgezet heb", verklaarde Trump in zijn residentie in Mar-a-Lago, Florida, aan journalisten.

Ik word gestraft voor het opbouwen van een perfect bedrijf, veel geld, grote gebouwen, een groot alles.

 

Donald Trump

Volgens hem is dit "een politieke beslissing", "een bewapening tegen een politieke tegenstander". "Ik word gestraft voor het opbouwen van een perfect bedrijf, veel geld, grote gebouwen, een groot alles." En: "Het is een heel trieste dag voor - naar mijn mening - het land."  

De vraag is of de veroordelingen zijn imago een knauw dan wel een boost zullen geven. Trump is opnieuw presidentskandidaat en bij de Republikeinen de uitgesproken favoriet om het in november tegen zittend president Joe Biden op te nemen. Voorlopig lijkt het er op dat de vele processen tegen hem veeleer in zijn voordeel spelen dan dat ze kiezers afschrikken.

Woelig proces

Trump gebruikt de processen ook als een soort politieke tribune, om campagne te voeren. Ze passen in zijn verhaal dat er een "politiek gemotiveerde heksenjacht" tegen hem wordt gevoerd.

Ook dit fraudeproces verliep op zijn zachtst gezegd woelig. Trump werd tijdens het proces geregeld op de vingers getikt door rechter Arthur Engoron, die zijn advocaat opdroeg om hem in toom te houden. "Dit is geen politieke campagnemeeting. Dit is een rechtszaal!", klonk het begin november tijdens een van de zittingen.

Meest gelezen