Justitie kreunt onder forse krimp kandidaat-magistraten

Dit jaar doen 227 kandidaten mee aan het toelatingsexamen voor de gerechtelijke stage. Tien jaar geleden waren dat er nog 420. Dat schrijft De Tijd zaterdag op basis van cijfers van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ).

lto
Bron: BELGA

Het tekort aan kandidaten heeft volgens de krant een weerslag op zowel de parketten als de rechtbanken. Niet alle openstaande vacatures raken ingevuld. Het oplaaiende drugsgeweld in Brussel zette de schijnwerpers opnieuw op de onderbemanning van politie en justitie, die gebukt gaan onder een groeiend aantal drugsdossiers. Het Brussels parket gaf eerder aan dat een tekort aan magistraten, die onderzoeken leiden en straffen vorderen, tot minder vervolgingen leidt.

Naast politie en parket hebben ook de rechtbanken moeite om magistraten te vinden. De Brusselse vredegerechten slaakten onlangs een noodkreet over het nijpende personeelstekort.

LEES OOK. Criminoloog neemt kinderen mee in de wereld van de criminaliteit: “Niet bang maken, wel informeren”

Oorzaken

Het krimpende aantal kandidaten heeft meerdere oorzaken. Een ervan is dat advocaten een overstap vaak niet zien zitten. De meeste kandidaat-magistraten komen uit de advocatuur, maar veel advocaten kunnen meer verdienen met hun praktijk dan als magistraat.

Een andere hinderpaal is het statuut van magistraten, die in tegenstelling tot de meeste werk­nemers geen aanspraak kunnen maken op verlofregelingen zoals ouderschaps-, zorg- of recuperatieverlof.

Disclaimer: Belga signaleert elke dag berichten met belangrijk of  opvallend nieuws uit andere media. Deze berichten krijgen het trefwoord PRESS  mee. Belga kan evenwel nooit verantwoordelijk gesteld worden voor deze  berichtgeving gebracht door andere media. Gelieve steeds de juiste bron  te vermelden bij deze door Belga verspreide informatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen