Direct naar artikelinhoud
NieuwsBrussel

Europarlementariërs in open brief over Brussels geweld: ‘Groeiend gevoel van onveiligheid in hoofdstad van de EU’

Het toenemende drugsgeweld in onze hoofdstad baart ook de leden van het Europees Parlement zorgen.Beeld Getty Images

Een aantal Europarlementariërs richten zich in een open brief tot minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en de Brusselse minister-president Rudy Vervoort (PS). Ze vragen een strenge aanpak van het drugsgeweld en “doortastende maatregelen” om de veiligheid in de Europese hoofdstad te waarborgen.

Het toenemende drugsgeweld in onze hoofdstad baart ook de leden van het Europees Parlement zorgen, zo blijkt uit de brief. Ze verwijzen daarbij niet alleen naar de recente schietpartijen in de hoofdstad, maar ook naar de terroristische aanslag waarbij twee Zweedse voetbalsupporters om het leven kwamen en een schietpartij in december vorig jaar waarbij een medewerker van het Europees Parlement gewond raakte.

De ondertekenaars van de brief maken zich ook zorgen over de situatie in het Brusselse Zuidstation, “een van de belangrijkste toegangspoorten tot de hoofdstad van de EU”. “De situatie is verder verslechterd door kleine diefstallen, van telefoons tot auto’s, en door de toenemende druggerelateerde criminaliteit”, klinkt het.

Er wordt verwezen naar een recent onderzoek waaruit blijkt dat Brussel op de vijftiende plaats staat van steden met de hoogste misdaadindex op 132 onderzochte Europese steden. “Dit zijn slechts enkele van de verontrustende elementen van een groeiend gevoel van onveiligheid onder de mensen die wonen en werken in de hoofdstad van de Europese Unie”, leest de brief.

Extra politiepersoneel

Op een persconferentie eerder deze week benadrukte minister Verlinden dat deze legislatuur voor bijna 500 miljoen euro extra geïnvesteerd is in de politiediensten. “De strijd tegen internationale criminaliteit blijft een prioriteit voor de federale regering en de federale politie”, stelde ze. Ze verwees ook naar de recente inspanningen om extra politiemensen te rekruteren en selecteren. “Met ongeveer 50.000 leden telt de geïntegreerde politie meer medewerkers dan ooit, maar we zien ook dat de verwachtingen van de bevolking groter worden en dat de strijd tegen de criminaliteit zorgt voor ongerustheid binnen de organisaties, waarvan de gepleegde feiten vaak een uiting zijn.”